Ukrayna duyurdu: Tahıl yüklü 2 gemi geçici koridoru kullanarak Odessa'dan ayrıldı

Ukrayna duyurdu: Tahıl yüklü 2 gemi geçici koridoru kullanarak Odessa'dan ayrıldı
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, Rusya'nın tahıl gemileri için yapılan güvenli geçiş anlaşmasından çekilmesinden sonra Ukrayna'nın Karadeniz'deki Odessa yakınlarındaki limanından iki yük gemisinin daha geçici...

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, Rusya'nın tahıl gemileri için yapılan güvenli geçiş anlaşmasından çekilmesinden sonra Ukrayna'nın Karadeniz'deki Odessa yakınlarındaki limanından iki yük gemisinin daha geçici tahıl koridorunu kullanarak ayrıldığını açıkladı.

Başbakan yardımcısı, Liberya bandıralı Anna-Theresa ve Marshall Adaları bandıralı Ocean Courtesy yük gemilerinin Pivdennyi limanından sivil gemiler için oluşturulan geçici bir koridoru kullanarak ayrıldığını duyurdu.

Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Ukrayna limanlarını abluka altında tutan Rusya, Temmuz ayında Birleşmiş Milletler (BM) destekli Karadeniz tahıl anlaşmasından çekildikten sonra, tüm gemileri potansiyel askeri hedef olarak görme tehdidinde bulunmuştu.

Buna karşılık Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan kıyılarındaki Batı Karadeniz'de geçici bir "insani yardım koridoru" oluşturduğunu açıklamıştı. Ukrayna'nın abluka altındaki limanlarında mahsur kalan iki gemi şu ana kadar bu koridoru kullanarak ayrılabildi.

Kubrakov, eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'teki açıklamasında, Anna-Theresa ve Ocean Courtesy gemilerinin sırasıyla 56,000 ton pik demir ve 172,000 ton demir cevheri konsantresi taşıdığını belirtti.