Ukrayna, Kiev'e yapılan hava saldırısında Rus füzelerini düşürdüğünü iddia etti

Ukrayna, Kiev'e yapılan hava saldırısında Rus füzelerini düşürdüğünü iddia etti
Rusya günün erken saatlerinde, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresine yoğun füze saldırısı düzenlerken, Ukrayna Rusya'nın durdurması imkansız silah olarak nitelediği altı hipersonik füzeyi imha ettiğini açıkladı.Rusya ise,...

Rusya günün erken saatlerinde, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresine yoğun füze saldırısı düzenlerken, Ukrayna Rusya'nın durdurması imkansız silah olarak nitelediği altı hipersonik füzeyi imha ettiğini açıkladı.

Rusya ise, askeri haber sitesi Zvezda'da yer alan habere göre Ukrayna'nın ABD'den aldığı bir Patriot hava savunma sistemi bataryasını vurduğunu açıkladı.

Ukrayna ordusu Rusya'nın gece saatlerinde tek seferde 18 füze fırlatarak saldırıda bulunduğunu, bunlar arasında yer alan altı hipersonik füzenin düşürüldüğünü açıkladı.

Rusya, ses hızının 10 katı hızda uçabilen Kinzhal füzelerinin hava savunma füzeleriyle vurulamayacaklarını iddia ediyordu. Rusya, hançer anlamına gelen ve nükleer başlık taşıma kabiliyetine sahip Kinzhal füzesini ilk defa Ukrayna savaşında kullandı.

Başkent Kiev'in askeri yönetimi, kentin işgalin başından bu yana en yoğun füze saldırısına sabaha karşı maruz kaldığını açıkladı. Askeri yönetici Serhiy Popko, "Yoğunluk bakımından sıra dışıydı, en kısa süre zarfında en fazla sayıda füze kullanıldı" dedi.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinin komutanı Valeriy Zaluzhnyi, hipersonik füzelerin dışında Rus kuvvetlerinin denizden ve karadan fırlattığı diğer tüm füzelerin de imha edildiğini açıkladı.

Ukrayna'ya yönelik füze saldırılarına birkaç hafta ara veren Rusya, Nisan sonu itibarıyla saldırılara tekrar başladı. Ay başından bu yana Kiev'e sekiz füze saldırısı düzenlendi.

Ukrayna, Rusya'nın geçen yıl Şubat ayında başlattığı işgale karşı koymaya devam ederken yaklaşık 15 aydır devam eden savaşta onbinlerce kişi öldü, milyonlarca Ukraynalı evlerini terk etti.

Ukrayna'nın enerjiye en çok ihtiyaç duyduğu kış aylarında elektrik üretim ve dağıtım sistemini hedef alan düzenli füze saldırıları gerçekleştiren Rusya, Mart ve Nisan aylarında füze saldırılarını durdurmuştu.(REUTERS)