Ukrayna, Rusya'nın 'Şükrü Okan' gemisine ateş açmasını kınadı

Ukrayna, Rusya'nın 'Şükrü Okan' gemisine ateş açmasını kınadı
Ukrayna, dün Rusya'ya ait savaş gemilerinden birinin Karadeniz'de "Şükrü Okan" adlı kargo gemisine uyarı ateşi açmasını "provokatif" diyerek kınadı ve uluslararası topluma "kararlı karşı tedbirler alma" çağrısında bulundu....

Ukrayna, dün Rusya'ya ait savaş gemilerinden birinin Karadeniz'de "Şükrü Okan" adlı kargo gemisine uyarı ateşi açmasını "provokatif" diyerek kınadı ve uluslararası topluma "kararlı karşı tedbirler alma" çağrısında bulundu.

Moskova pazar günü yaptığı açıklamada Vasily Bykov adlı devriye gemisinin Palau bandıralı Şükrü Okan kargo gemisine, gemi kaptanının denetim için durma talebine yanıt vermemesi üzerine otomatik silahlarla ateş açtığını duyurmuştu.Rusya geçen ay Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndan çekilmesinden sonra Ukrayna limanlarına yaklaşan tüm gemilere potansiyel askeri gemi muamelesi yapacağını söylemişti.

"Rusya'nın Karadeniz'deki seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atan kasıtlı politikasının örneği"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'nun 13 Ağustos'ta Karadeniz'de Ukrayna'nın İzmail limanına gitmekte olan Türk kuru yük gemisi 'Şükrü Okan' ile ilgili olarak gerçekleştirdiği provokatif eylemleri şiddetle kınamaktadır" dendi. Kiev, olayın uluslararası hukukun ağır bir ihlali olduğunu ve "Rusya'nın Karadeniz'de seyrüsefer özgürlüğünü ve ticari gemiciliğin güvenliğini tehlikeye atma yönündeki kasıtlı politikasının bir örneği olduğunu" söyledi. Bakanlık açıklamasında "Uluslararası toplumu, Rusya Federasyonu'nun gemilerin Karadeniz'den barışçıl geçişini engelleyen eylemlerini önlemek için kararlı bir şekilde harekete geçmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı: Gemilere Türkiye, Romanya ve Bulgaristan karasularından geçmelerini tavsiye ediyoruz

Pazar günü geç saatlerde bir açıklama yapan Ukrayna başbakan yardımcısı, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nü olaya "sert tepki vermeye" çağırdı ve gemilerin Rus müdahalesi riskini en aza indirmek için rotalarını ayarlamalarını önerdi. Oleksandr Kubrakov paylaşımında "Provokasyonlardan kaçınmak için, Ukrayna limanlarına gidip gelen gemilerin kaptanlarının Karadeniz'in kuzeybatı kıyılarına mümkün olduğunca yakın seyretmelerini, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan karasularından geçmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.