Ukrayna tahıl ihracatı için Karadeniz'de yeni rotayı kullanabilir

Ukrayna tahıl ihracatı için Karadeniz'de yeni rotayı kullanabilir
Ukraynalı bir kıdemli tarım sektörü yetkilisi, ülkesinin Karadeniz'de yeni kullanılmaya başlanan ihracat koridorunu hububat ihracatında kullanmayı değerlendirdiğini söyledi.Geçen hafta bahsi geçen rotayı kullanan ilk gemi sorunsuz...

Ukraynalı bir kıdemli tarım sektörü yetkilisi, ülkesinin Karadeniz'de yeni kullanılmaya başlanan ihracat koridorunu hububat ihracatında kullanmayı değerlendirdiğini söyledi.

Geçen hafta bahsi geçen rotayı kullanan ilk gemi sorunsuz geçiş yapmış ve sonrasında başka kargo gemileri de başarılı şekilde yolculuklarını tamamlamışlardı.

Şubat 2022'de başlattığı Ukrayna işgalinden bu yana ülkenin limanlarını abluka altında tutan Rusya, geçen ay Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğuyla imzalanan tahıl anlaşmasından da çekilmesinin ardından tüm gemileri potansiyel askeri hedef olarak değerlendireceğini açıklamıştı.

Ukrayna da, yanıt olarak Karadeniz'in Romanya ve Bulgaristan yakınındaki Batı sahil şeridini kapsayan bir "insani koridor" oluşturduğunu duyurmuştu. İşgalin başlangıcından bu yana Odesa limanını terk edemeyen Hong Kong bayraklı bir gemi geçen hafta bu rota üzerinden yolculuk yapmış ve gemiye ateş edilmemişti.

Tarım sektöründe Ukrayna'nın en büyük kuruluşu olan Agragian Council'in başkan yardımcısı Denys Marchuk ulusal bir televizyona yaptığı açıklamada, "(Rotadan) şu ana kadar yalnızca bir ticari gemi geçti, alternatif rotaların kullanımına hazır olunduğunu gösterdi" dedi.

Marchuk, "Daha sonra, potansiyel olarak 7-8 geminin daha rota üzerinden hareket etmesi gerekiyor... belki o zaman bu alternatif rotalar tahıl ve yağ tohumu taşıyan gemilerin kullanımı için bir koridor hâline gelebilir" dedi.

Financial Times'da yer alan ve Ukrayna Ekonomi Bakanı Yardımcısı Oleksandr Gryban'a dayandırılan haberde de, Kiev'in küresel sigortacılar ile Karadeniz limanlarından ve limanlarına doğru yola çıkan gemilerin sigortalanmasına yönelik bir plan üzerinde çalıştığı ifade edildi.

Marchuk, Ukrayna'nın gemi sahiplerini Rus ateşi altında kalan limanlarına çekmek üzere gemilerin sigortalanması için halihazırda 20 milyar hryvnia yani 547 milyon dolar bütçe ayırdığını söyledi.

Marchuk, "Her gemi sahibi gemilerini belirsizlik görülen bir ortama sokmayı göze alamaz" dedi. (REUTERS)