WSJ: Çin, ABD'ye karşı bir casusluk üssü kurmak için Küba ile anlaşma yaptı

WSJ: Çin, ABD'ye karşı bir casusluk üssü kurmak için Küba ile anlaşma yaptı
Çin, Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) yönelik casusluk faaliyetleri gerçekleştireceği elektronik bir dinleme üssünün Küba'da kurulmasıyla ilgili Küba ile gizli bir anlaşma yaptı.The Wall Street Journal, Beijing yönetiminin...

Çin, Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) yönelik casusluk faaliyetleri gerçekleştireceği elektronik bir dinleme üssünün Küba'da kurulmasıyla ilgili Küba ile gizli bir anlaşma yaptı.

The Wall Street Journal, Beijing yönetiminin söz konusu casusluk üssü için Küba'ya birkaç milyar dolar ödeyeceğini, gizli istihbarat bilgilerine sahip bazı ABD'li yetkililere dayandırdı. Anlaşmadan dolayı ABD Başkanı Biden'ın paniklediği aktarıldı.

Reuters'in haberine göre, birçok askeri üssün bulunduğu ABD'nin güneydoğusundaki eyaletlerdeki elektronik iletişim verilerini toplayabilir ve gemi trafiğini izlemeyi sağlayabilir.

Kirby: Çin'i yakından izliyoruz

Beyaz Saray'ın ulusal güvenlik konseyi sözcüsü John Kirby, "Bu hususi haberle ilgili konuşamam fakat Çin Halk Cumhuriyeti'nin dünya genelinde ve bu yarım kürede, askeri amaçlara yönelik olabilecek altyapı yatırımları yapma çabasından tamamen haberdarız ve pek çok kez bunu konuştuk. Bunu yakından izliyoruz, buna karşı adımlar atıyoruz ve kendi ülkemizde, bölgemizde ve dünya genelindeki tüm ulusal güvenlik taahhütlerimizi yerine getirme konusunda emin olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

ABD'nin Çin'e ait yüksek irtifada uçan bir casus balonu Doğu Kıyısı'nda düşürmesinden sonra iki devlet arasındaki gerilen ilişkiler yumuşamaya başlarken, Küba'da gizli dinleme tesisinin kurulacağına dair anlaşmanın ortaya çıkması ilişkileri tekrar bozabilir.

Öte yandan, artan enflasyon, nakit ve yakıt kıtlığıyla mücadele eden Küba, Çin'in yapacağı milyar dolarlık ödemeyi memnuniyetle karşılayabilir.

WSJ, Küba'daki casusluk üssüne dair son birkaç haftadır toplanan istihbaratın inandırıcı olduğunu belirtti. WSJ'ye konuşan bazı ABD'li yetkililer, söz konusu casusluk üssünden ABD'deki e-posta, telefon aramaları ve uydu yayını gibi sinyal istihbaratına ulaşılabileceğini belirttiler.

Çin ve Küba'ya karşı sert çıkışlarıyla bilinen ABD'li senatör Marco Rubio ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Amerika'ya Küba'dan gelen tehdit yalnızca hakiki değil, bundan çok daha kötü" dedi.