Senegal'de seçimin ertelenmesi hukuka aykırı bulundu

Senegal'de seçimin ertelenmesi hukuka aykırı bulundu
Senegal'de bu ay yapılacak seçimlerin ertelenmesi kararının anayasaya aykırı olduğuna, ülkenin yüksek mahkemesi karar verdi.Anayasa Konseyi, hem Başkan Macky Sall'ın kararnamesini hem de parlamento tarafından kabul edilen ve oylamayı...

Senegal'de bu ay yapılacak seçimlerin ertelenmesi kararının anayasaya aykırı olduğuna, ülkenin yüksek mahkemesi karar verdi.

Anayasa Konseyi, hem Başkan Macky Sall'ın kararnamesini hem de parlamento tarafından kabul edilen ve oylamayı Aralık ayına taşıyan tartışmalı yasa tasarısını iptal etti.

Bir zamanlar bölgede demokrasinin kalesi olarak kabul edilen Batı Afrika ülkesini yaygın protestolar sardı. Muhalefet figürleri bunun bir "anayasal darbe" anlamına geldiğini söyledi.

Sall, muhalefet adaylarının uygunluğuna ilişkin endişeler nedeniyle seçimi ertelediğini açıklamıştı. Polisin bazı muhalif milletvekillerini meclisten çıkarmasıyla sonuçlanan hararetli tartışma sonrasında, önerisi 165 milletvekilinden 105'i tarafından desteklendi. Başlangıçta altı aylık bir erteleme teklif edilmişti, ancak son dakika değişikliğiyle bu süre 10 aya uzatıldı, bu da yeni seçim tarihinin 15 Aralık olduğu anlamına geliyor.

Sall, tekrar aday olmayı planlamadığını yineledi. Ancak onu eleştirenler onu ya iktidara tutunmaya çalışmakla ya da halefi kim olursa olsun haksız yere etkilemekle suçladı. Tasarıya bir dizi yasal itirazda bulunan muhalefet adayları ve milletvekilleri, mahkemenin Perşembe akşamı vereceği kararla haklı çıkacaklarını hissedecekler. 

Başkent Dakar'ın önde gelen muhaliflerinden ve cumhurbaşkanıyla akrabalığı bulunmayan eski belediye başkanı Khalifa Sall, gecikmeyi "anayasal darbe" olarak nitelendirirken, yine akrabalığı olmayan başka bir aday olan Thierno Alassane Sall da bunu "vatana ihanet" olarak nitelendirdi.

Mahkeme, seçimlerin ilk tarih olan 25 Şubat'ta (sadece 10 gün sonra) yapılmasının "imkansız" olduğunu söyledi ancak yetkililere seçimleri "mümkün olan en kısa sürede" düzenlemeye çağırdı.

Sall henüz karara tepki vermedi. İkinci görev süresi 2 Nisan'da sona eriyor.

Seçimin nisan ayından önce yapılması mümkün olsa da, Anayasa Konseyi'ndeki yolsuzluk iddiaları ve geçen ay açıklanan aday listesinden çıkarılan muhalefet adaylarının itirazları başta olmak üzere seçimlerin ertelenmesine yol açan anlaşmazlıklar hâlâ çözümsüz kalıyor.

Seçimlerin tartışmalı aday listesi kullanılarak yapılması, başta genç Senegalliler arasında oldukça popüler olan Ousmane Sonko olmak üzere, yarışa katılması yasaklananların destekçileri arasında yeniden huzursuzluk ve şiddete yol açabilir.

Adayların çoğu, Başkan Sall'ın kampanyaların başlamasına saatler kala, 3 Şubat tarihli kararnamesini yayınlamasından bu yana kampanya yürütmüyordu.

Karar, çok sayıda muhalif siyasetçinin ve sivil toplum üyesinin hapishaneden serbest bırakılmasıyla aynı gün geldi; bu, ülkedeki bazı kesimlerin bunu kamuoyunu yatıştırmaya yönelik bir hamle olarak gördüğü bir gelişmeydi.

Senegal uzun zamandır bölgedeki en istikrarlı demokrasilerden biri olarak görülüyordu. Batı Afrika ana karasında hiç askeri darbe yaşamamış tek ülkedir. Büyük ölçüde barışçıl bir şekilde üç kez iktidar devri yaşandı ve bu ayın başına kadar başkanlık seçimini hiçbir zaman ertelemedi.