Uluslararası Çalışma Örgütü: Dünyada zorla çalıştırılanların sayısı artıyor

Uluslararası Çalışma Örgütü: Dünyada zorla çalıştırılanların sayısı artıyor
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Cenevre'de yayımladığı raporunda dünya genelinde zorla çalıştırmadan elde edilen yasa dışı kazançlarda hızlı bir artışın yaşandığını açıkladı. Rapora göre, insanları zorla...
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Cenevre'de yayımladığı raporunda dünya genelinde zorla çalıştırmadan elde edilen yasa dışı kazançlarda hızlı bir artışın yaşandığını açıkladı. Rapora göre, insanları zorla çalıştırmak suretiyle elde edilen gelirler, yılda 236 milyar doları buluyor ki bu, 2014 yılına kıyasla yüzde 37'lik bir artışa işaret ediyor.

2021 verilerine dayanan raporda, dünya genelinde herhangi bir günde madenlerde, tarımda veya ev işlerinde zorla çalıştırılan 27,6 milyon kişi tespit edildi. Bu sayıya bakıldığında, her bin kişiden 3,5'inin zorla çalıştırıldığı görülüyor. Zorla çalıştırılanların yaklaşık 6,3 milyonunu ise fuhuşa zorlanan kişiler oluşturuyor. 2016 ile 2021 yılları arasında zorla çalıştırılan insan sayısında 2,7 milyon artış yaşandığı belirtiliyor.

Raporda, zorla çalıştırma sonucu elde edilen yasa dışı gelirlerin üçte ikisinin fuhuş yoluyla sağlandığı vurgulanıyor. Bu kâr, zorla çalıştırılan insanlara ödenen ücret ile uygun çalışma koşulları altında alınması gereken ücret arasındaki fark olarak tanımlanıyor. ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo, zorla çalıştırmanın yoksulluk ve sömürü döngüsünü devam ettirdiğini ve insan onuruyla bağdaşmadığını belirtiyor.

Raporda ayrıca, zorla çalıştırmanın en çok Avrupa ve Orta Asya'da tespit edildiği, bunu Arap ülkeleri, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Asya / Pasifik ülkelerinin takip ettiği ifade ediliyor. ILO, sömürüye açık ekonomik sektörlerin daha iyi denetlenmesi gerektiği çağrısında bulunuyor.

Zorla çalıştırma veya zorunlu çalışmayı, "Bir ceza tehdidi altında bir kişiden talep edilen ve söz konusu kişinin rızası olmaksızın maddi veya manevi baskı altında yaptığı iş veya hizmet" olarak tanımlayan ILO, bu konuda daha etkili önlemlerin alınmasını öneriyor.

Öne Çıkanlar