DİSK Basın-İş: Ne kadar mücadele edersek asgari ücret o kadar artacak

DİSK Basın-İş: Ne kadar mücadele edersek asgari ücret o kadar artacak
Asgari ücrete ilişkin basın açıklaması yapan DİSK Basın-İş, asgari ücretin artışının mücadeleyle mümkün olacağını “Ne kadar çok mücadele edersek asgari ücret o kadar çok artacaktır.” diyerek ifade etti.Türkiye...

Asgari ücrete ilişkin basın açıklaması yapan DİSK Basın-İş, asgari ücretin artışının mücadeleyle mümkün olacağını “Ne kadar çok mücadele edersek asgari ücret o kadar çok artacaktır.” diyerek ifade etti.

Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş), bugün İstanbul’da Kadıköy Süreyya Operası’nın önünde asgari ücretle ilgili basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan gazeteci Diren Yurtsever, 11 bin 402 TL olan mevcut asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu belirtti. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-iş Sendikası’nın verilerini aktaran Yurtsever, verilere göre gıda için aylık harcanması gereken tutarın 12 bin 998 TL olduğu kaydetti. Asgari ücretin mücadeleyle artacağını vurgulayan Yurtsever, “Bu asgari ücret tiyatrosunda verilen zamların daha eve gitmeden cebimizden uçacağını biliyoruz ve yine biliyoruz ki ne kadar çok mücadele edersek asgari ücret o kadar çok artacaktır.” ifadelerine yer verdi.

“Muhabir ve editörler açlık sınırına mahkum ediliyor”

Yurtsever, DİSK Basın-İş’in örgütlü olduğu medya, yayıncılık ve matbaa işkollarında asgari ücretin normal ücret durumuna geldiğine dikkat çekti. Matbaa işçilerinin uzun yıllardır örgütsüz ve güvencesiz bir şekilde asgari ücretin altında ücretlerle çalıştığını dile getirdi. Yayınevlerinde çalışan editör, çevirmen ve grafikerlerin asgari ücretin altında ücret aldıklarından söz ederek, “Sevdikleri bir iş yapmanın bedelini bazen asgari ücretin de altında ücretler karşılığında, birçok durumda sosyal güvenceleri olmaksızın çalışarak ödüyor.” dedi. Birçok genç gazetecinin medyada staj adı altında ücretsiz çalıştırıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“Yöneticilerin astronomik ücretler aldığı ortamda, mesleklerine olan bağlılıkları da istismar edilen muhabirler, editörler açlık sınırına mahkum ediliyor.”

“Asgari ücret genel ücret değil, çıplak taban ücret olmalı”

Hükümetin bu yıl asgari ücreti bir kez arttıracağını anımsatan Yurtsever, bağlı oldukları DİSK’in asgari ücretin yılda dört kez artırılması talebini tekrarladı. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında “Asgari ücretle çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz” açıklamasına tepki gösterdi. Asgari ücretli emekçilerin enflasyona ezdirilmemesine dair “Bunun yolu, asgari ücretin genel ücret değil, çıplak taban ücreti olmasından geçer. Kimsenin asgari ücret karşılığında çalışmamasından geçer.” diye konuştu.