DİSK Emekli Sen’den “Maaş zammı aldatması” uyarısı

DİSK Emekli Sen’den “Maaş zammı aldatması” uyarısı
DİSK Emekli-Sen, en düşük emekli maaşının 2 bin lira artırılarak 7 bin 500 liraya çıkarılmasına ilişkin çalışma hakkında bir açıklama yaptı.En düşük emekli aylığının 7 bin 500 olmadığına dikkat çekilen açıklamada,...

DİSK Emekli-Sen, en düşük emekli maaşının 2 bin lira artırılarak 7 bin 500 liraya çıkarılmasına ilişkin çalışma hakkında bir açıklama yaptı.

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Eğer yasa çıkarsa 7 bin 500 TL’den düşük aylıklar Hazine tarafından 7 bin 500 TL’ye tamamlanacak. Gelecekteki zamları kök aylıkları üzerinden alacaklar, 7 bin 500 TL üzerinden değil,” denildi.

Bunun en düşük emekli aylığı alanlara bir faydası olmayacağı savunulan açıklamada, şunlar vurgulandı:

ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENMESİ GEREKİR
“Yapılması gereken en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi ve bütün emekli aylıklarına seyyanen (aynı oranda) zamdır. Emekli aylıklarının sefalet düzeyine düşmesinin sebebi, AKP Hükümetinin 2008’de çıkardığı 5510 sayılı Yasadır.

TBMM de düzenlenmesi gereken intibak (denkleştirme) yasasının bir an önce Meclis’ten geçirilerek kanunlaşmasını sağlamak gereklidir. Bunun yanı sıra;

  1. Aylık bağlama oranlarının değiştirilerek en azından 2008 öncesi yüzdelere göre güncellenmelidir. Ayrıca güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümü dikkate alınmalıdır.
  2. Emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücretle eşitlenerek, en az asgari ücrete uyumlu bir biçimde artış sağlanmalıdır.
  3. Emekli aylıklarının belirlenmesine hükümet emekli sendikalarıyla müzakere etmeli ve emeklilere toplu pazarlık hakkı tanınmalıdır.
  4. Emeklilerin sendikal örgütlenmeleri önündeki engeller kaldırılmalıdır.”