Diyanet'ten lise ve üniversite öğrencilerine 'umre' ödüllü yarışma

Diyanet'ten lise ve üniversite öğrencilerine 'umre' ödüllü yarışma
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği “Umre Ödüllü Bilgi Yarışması”nı kazanan öğrencilere, başkanlık tarafından umre ibadeti ödülü verilecek. Eğitim-Sen Genel Başkanı...
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği “Umre Ödüllü Bilgi Yarışması”nı kazanan öğrencilere, başkanlık tarafından umre ibadeti ödülü verilecek. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Bu tarz uygulamalar, yasadaki boşluklardan yararlanarak yapılıyor. Ödülün umre olması laik ve bilimsel eğitime terstir” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik “Umre Ödüllü Bilgi Yarışması” düzenliyor. Yarışmaya katılacak öğrenciler Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarına ait belirlenmiş “Dinim İslâm Temel Bilgiler”, “Mukaddes Miras Kudüs” ve “İslam İlmihali” kitaplarından sorumlu olacak. Bu kitaplardan sınav yapılacak. Her ilden birincilik elde eden ile birincilik elde eden öğrenciler ve Türkiye genelinde dereceye giren ilk 44 öğrenci umreye gönderilecek. Ayrıca dereceye giren ancak umre hakkı kazanamayan öğrencileri müftülükler “imkanları nispetinde” ödüllendirecek. Başvuru tarihleri 29 Aralık 2023-1 Mart 2024 tarihleri arasında başvuru yapılacak yarışmanın sınav günü ise 9 Mart 2024.

"Yasadaki boşluklardan yararlanılarak yapılıyor"

Eğitim-Sen Genel Başkanı Irmak, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen umre ödüllü yarışma için “dinselleştirme ve gericileştirme saldırısı” yorumu yaptı. Irmak, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bu yarışma gibi uygulamalar, yasaya aykırıdır ancak bunlar yasaya dayandırılarak ya da yasadaki boşluklardan yararlanılarak yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, başkanlık adı altında devlete müdahale ediyor. Biz bu kurumun kaldırılmasını istiyoruz. Yarışma ödülünün umre olması da laik ve bilimsel eğitime terstir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Yarışma kitaplarını incelediğimizde de Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı denetiminden geçmediğini görüyoruz. Zaten İlmihal bir yorum kitabıdır. Bu tarz yorum içeren kitaplarla algı oluşturmaya çalışıyorlar.”