Diyarbakır’da çocuğa işkence: Polislerden çelişkili ifadeler

Diyarbakır’da çocuğa işkence: Polislerden çelişkili ifadeler
Diyarbakır Lice’deki Nevruz kutlamalarında 14 yaşındaki çocuğa işkence iddiasıyla gözaltına alınan polisler, yaralanmanın göstericilerin attığı taşla olduğunu savundu. Polislerden bazıları ifadelerinde çocuğun araçta...

Diyarbakır Lice’deki Nevruz kutlamalarında 14 yaşındaki çocuğa işkence iddiasıyla gözaltına alınan polisler, yaralanmanın göstericilerin attığı taşla olduğunu savundu. Polislerden bazıları ifadelerinde çocuğun araçta yalvardığını söylerken bir başkasıysa direndiğini öne sürdü.

Önceki gün Diyarbakır valiliği, konuya ilişkin gözaltına alınan beş polisten üçünün tutuklandığını duyurdu. DW Türkçe’den Felat Bozarslan da polislerin ifadesine ulaştı. Polislerin ifadesinde çelişkili yanıtlar verdiği görülüyor.

“ŞİDDET UYGULAMADIK, HATAMIZ SERBEST BIRAKMAK”
İfadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirten Lice İlçe Emniyet amiri Komiser A.O., kesinlikle mağduru darp etmediğini söyledi. Şüpheli polislerden H.Ç. ise mağduru ekmek almaya gittiği sırada değil, Nevruz olaylarının meydana geldiği yerde aldıklarını belirtti. İfadesinde çocuğu araca alma nedenini de açıklayan şüpheli H.Ç., “Nevruz olaylarına katılan çocukları aileleri çağırmıyordu. Bu nedenle olaylar bitmiyordu. İçlerinden birini alıp işlem yaparsak diğer aileler de çocuklarını çağırır, olaylar biter diye düşündük. Mağdur araçta ağlayıp yalvarınca işlem yapmaksızın serbest bıraktık. Tek hatamız bu olabilir,” savunmasını yaptı.

ARACA ‘KORUMAK’ İÇİN ALMIŞLAR
Şüpheli polislerden G.B. ise Nevruz olaylarına müdahale ettikleri sırada taşlandıklarını ifade ederek, ‘’Hem bu şahsı hem kendimizi taşlardan korumak için hep beraber araca bindik. Aracın içinde şahsın yüzündeki bezi açınca çocuk olduğunu anladık. İlçe emniyete geldik. Çocuk yalvarınca komiserimiz çocuğu bırakmamızı söyledi. Ne ben ne diğer arkadaşlarım çocuğu darp etmedik,” dedi.

Şüpheli polislerden E.Ö. ise olay günü ateş yakan bir grubun polis araçlarına taş attığını belirterek, ‘’Bu sırada bize de araca bindirdiğimiz şahsa da taş gelmiş olabilir» dedi. Şüpheli E.Ö. diğer polislerin ‘’Çocuk yalvarıyordu» ifadelerinin aksine mağdurun araçta taşkınlık yaptığını, bu nedenle de plastik kelepçe ile ellerini bağladıklarını savundu.

“KADEMELİ OLARAK GÜÇ KULLANDIK”
Şüphelilerden İ.A. da diğer polislerle çelişkili ifade verdi. Durdurdukları mağdurun kendilerine direndiğini belirten İ.A, bunun üzerine kademeli olarak güç kullandıklarını ifade etti. Mağdurun araç içerisinde de kendilerine mukavemet ettiğini savunan İ.A., bunun üzerine plastik kelepçe taktıklarını söyledi.

Savcılık itiraz etti, serbest bırakılan 2 polis tutuklandı

Lice’de 14 yaşındaki çocuğa işkence yaptıkları gerekçesiyle 5 polis görevden uzaklaştırılarak gözaltına alınmış, polislerden 3’ü tutuklanırken 2’si serbest bırakılmıştı. Lice Cumhuriyet Savcılığı’nın itirazı üzerine Lice Asliye Ceza Mahkemesi, serbest bırakılan 2 polisin de tutuklanmaları yönünde karar verdi.