Doğal gaz fiyatı bir günde yüzde 10’dan fazla arttı

Doğal gaz fiyatı bir günde yüzde 10’dan fazla arttı
Rusya-Ukrayna geriliminin artmasının ardından Avrupa’da en fazla derinliğe sahip Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören mart vadeli doğal gaz kontratlarının megavatsaat başına fiyatı dün, pazartesi...

Rusya-Ukrayna geriliminin artmasının ardından Avrupa’da en fazla derinliğe sahip Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören mart vadeli doğal gaz kontratlarının megavatsaat başına fiyatı dün, pazartesi günü gerçekleşen kapanış fiyatına göre yüzde 10’dan fazla artarak yaklaşık 80 avroya yükseldi.

AA’nın haberine göre AB ülkeleri, kullandıkları doğal gazın yüzde 90’ını ithal ediyor. Bu nedenle kıtada gaz fiyatlarının Ocak 2021’den bu yana 7 kat artması “enerji krizine” neden olmuştu. Toplam maliyeti yaklaşık 11 milyar dolar olacak Kuzey Akım 2 projesiyle yılda 55 milyar metreküp Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi planlanıyordu. Gaz ihtiyacının yarısını Rusya’dan temin eden Almanya, Kuzey Akım 2’nin, Avrupa için enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye yönelik ticari bir proje olduğunu savunuyordu. Ukrayna, Kuzey Akım 2 kullanıma açılırsa Rus gazının Avrupa’ya sevkiyat güzergahlarından biri olarak elde ettiği yaklaşık 3 milyar dolarlık yıllık gelirden mahrum kalacak.

PROJENİN İPTALİ HALİNDE RUSLAR TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR
Rus şirketi Gazprom liderliğinde tasarlanan ve inşaatı Eylül 2021’de tamamlanan Kuzey Akım 2 projesinin ruhsatlandırma çalışmaları aynı dönemde başlamıştı. Almanya’nın enerji piyasası düzenleyici kurumu, Kasım 2021’de Gazprom tarafından kurulan projenin yürütücü firması Nord Stream 2 AG’nin Alman yasalarına göre kayıtlı olmaması nedeniyle boru hattının açılması için ruhsatlandırma sürecini geçici olarak askıya almış ve ülkenin yasalarına uygun olarak Almanya merkezli bir şirket kurmasını istemişti. Alman hükümeti, Rusya-Ukrayna krizi sürecinde Kuzey Akım 2’yi destekleyerek tazminat taleplerinden kaçınmayı da hedefliyordu. Ancak Rusya’nın Ukrayna’da ayrılıkçı bölgeleri tanımasının ardından ruhsat süreci tekrar askıya alındı.

ALMANYA DA ZOR DURUMDA
Almanya’nın enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu doğal gaz oluşturuyor ve bu ihtiyacın yarısından fazlası Rusya’dan temin ediliyor. Almanya ihtiyacı olan ham petrolünün yüzde 34’ünü, taş kömürünün yüzde 50’sinden fazlasını da Rusya’dan ithal ediyor.

AB DE BAĞIMLILIĞININ FARKINDA
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya ile yaşanan krizde Rus gazına fazla bağımlı olduklarının ortaya çıktığını, tedarikçileri çeşitlendirmeleri ve yenilenebilir enerjiye muazzam yatırım yapmaları gerektiğini söyledi.