Döviz kuru, enflasyon ve borsa zirve yaptı

Döviz kuru, enflasyon ve borsa zirve yaptı
S&P EMEA Ülke Notları Direktörü Maxim Rybnikov, “Yükselen enflasyon, para birimindeki volatilite ve öngörülemeyen politikalar nedeniyle yatırımcıları liraya geri dönüşe ikna etmek zor görünüyor” dedi.Dünya gazetesinden...

S&P EMEA Ülke Notları Direktörü Maxim Rybnikov, “Yükselen enflasyon, para birimindeki volatilite ve öngörülemeyen politikalar nedeniyle yatırımcıları liraya geri dönüşe ikna etmek zor görünüyor” dedi.

Dünya gazetesinden Elif Karaca’nın haberine göre, Rybnikov, Türkiye’deki enflasyon sorununun kesinlikle yeni bir durum olmadığını ve küresel çapta enerji fiyatlarında görülen yükselişin çok öncesine dayandığını söyledi. TCMB’nin hiçbir zaman enflasyon hedefini tutturamadığını ve üzerindeki siyasi baskının arttığını belirten Rybnikov, enflasyon oranının 2017’den bu yana yükselen bir enflasyon ve değer kaybeden bir TL olduğunu hatırlattı.

Rybnikov enerji fiyatları Türkiye’deki enflasyonun arkasındaki neden olmasa da enflasyonun aşağı çekilmesini güçleştirecek bir neden olduğunu vurguladı. Rybnikov stagflasyon konusunda endişeli olmadıklarını, küresel ekonomi toparlanmaya devam ederken küresel enflasyondaki artışın tahmin edilenden biraz daha uzun sürse bile geçici olacağını düşündüklerini de ekledi.

Dolar/TL 9.75’i aştı, döndü

Dolar/TL, Fed’in çarşamba günü varlık alımını azaltması sonrasında perşembe günü yüzde 1’den fazla yükseliş kaydederek 9,75’in üzerini gördü. Dolar/TL , Fed’in çarşamba günü varlık alımını azaltması ve dolar endeksindeki güçlenme sonrasında perşembe günü yüzde 1’den fazla yükselişle 9,76 seviyesine kadar tırmandı.

Türk lirası yüzde 1,13 düşüşle gün içerisinde en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu. Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 417 baz puan seviyesine kadar gerilerken 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 19,5’e geriledi.

BIST 100’de rekor kapanış

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1,85 değer kazanarak günü 1.575,67 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 28,64 puan artarken toplam işlem hacmi 25,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,01 ve holding endeksi yüzde 2,03 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,60 ile ulaştırma, tek gerileyen ise yüzde 0,44 ile metal, ana sanayi oldu.