Döviz piyasalarında rica dönemi

Döviz piyasalarında rica dönemi
ABD’de artan enflasyonla birlikte FED’in faiz artışlarında daha agresif olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu ruh hali dünyanın her köşesinde doların değerlenmesini de beraberinde getiriyor. Avrupa Birliği’nin ortak parası...

ABD’de artan enflasyonla birlikte FED’in faiz artışlarında daha agresif olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu ruh hali dünyanın her köşesinde doların değerlenmesini de beraberinde getiriyor. Avrupa Birliği’nin ortak parası euro 20 yılın ardından ABD Doları ile eşitlendi.

Türkiye bu fırtınadan daha az zararla çıkmak için farklı bir yol deniyor. Yaklaşık yüzde 65 seviyesinde negatif faiz uygulayan hükümet bu tavrından vazgeçmiyor, birçok ülkenin yaptığının aksine faiz artırmaya yanaşmıyor ama diğer yandan da doğrudan enflasyonu olumsuz etkilediği için döviz kurlarının artmasını da istemiyor.

Merkez Bankası bu denklemde çözümü döviz varlığı bulunan şirketleri doğrudan telefonla aramakta buldu. Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ekonomi kanalı Bloomberg’de katıldığı programda bir iş insanı ile aralarında geçen diyaloğu anlattı:
“Genç bir iş insanı anlattı, ‘Geçenlerde bir telefon aldım, önce şaka sandım’ dedi. Merkez Bankası’ndan birisi aramış, ‘Bir kısım dolar satmanızı istiyoruz’ demiş. ‘Bizim ihracatımız var, yakınlarda alım yapmamız lazım’ diye yanıt vermiş genç iş insanı. ‘Evet sizi çok yakından biliyoruz ama şu an bir sıkışıklık var, bir kısım dolarınızı satın’ demiş arayan. Onun üzerine ne yapıp edip bir miktar dolar satmış. Arayıp teşekkür etmişler, ‘Size minnettarız’ demişler”

Hakan Güldağ anlatılanı hiçbir ekleme yapmadan aktardığını söyledi ve “Bu tablo bana işlerin çok düzgün gittiğini anlatmıyor. Türkiye’nin artık her şeyi açık açık, çok net konuşması lazım” dedi.