Dün ak idiyse bugün niye kara

Dün ak idiyse bugün niye kara
Merkez Bankası (MB), politika faizini 200 baz puan yükselterek yüzde 17’ye çıkardı. Böylece Merkez Bankası’nın yeni başkanı Naci Ağbal’ın geçen ay göreve başlamasından bu yana politika faizi toplamda 675 baz puan yükseltilmiş...

Merkez Bankası (MB), politika faizini 200 baz puan yükselterek yüzde 17’ye çıkardı. Böylece Merkez Bankası’nın yeni başkanı Naci Ağbal’ın geçen ay göreve başlamasından bu yana politika faizi toplamda 675 baz puan yükseltilmiş oldu.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının küresel ekonomi üzerindeki etkilerine vurgu yapıldı ve “Aşıya dair olumlu gelişmelere karşın, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler devam etmektedir “ denildi.
SIKILAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR
Kasım ayı faiz kararında olduğu gibi aralık ayında alınan faiz kararı sonrası yapılan açıklamada da en geniş yeri enflasyon beklentileri tuttu. Açıklamada 2021 enflasyon hedefinin tutturulabilmesi için güçlü bir parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulduğu da vurgulandı.

‘Hukuk azsa faiz çok olur’

Piyasanın beklentisinin üzerinde gelen faiz ile ilgili yorumlar dikkat çekti. Ekonomistlerin Twitter hesaplarından yaptığı bazı yorumlar şöyle:
İbrahim Kahveci: Başkanlık sistemi de faiz lobisini yenemedi. Hukuk azsa faiz çok olur..(bugünler için)
Veysel Ulusoy: Enflasyonun artığı ortamda faiz de artar.
Mahfi Eğilmez: Faizin neden değil sonuç olduğunu öğrenmiş olduğumuzu görüyorum. Keşke yazdıklarımızı 5 yıl önce okumuş olsalardı.
Emin Çapa: Merkez Bankası’nın faiz kararı ne doğru, ne yanlış. Merkez bankaları ekonomiyi yönetemez. Ortada ekonomik program yokken, Merkez sadece durumu idare eder. Şu anda Türkiye’yi yönetenlerin ekonomi politikası nedir? Mesela Sn. Albayrak’ın ayrılmadan önce açıkladığı YEP geçerli mi?

KARAR SONRASI
DOLAR DÜŞTÜ

MB’nin faiz artışı kararının ardından döviz kurlarında düşüş yaşandı. Dolar/TL 7,62 seviyelerinden 7,55’e çekilirken, Euro/TL 9,33’ten 9,22’ye geriledi.

Dün faizi baskılayanlar, bugün eleştirip artıran aynı kişiler

‘Bidebunu izle’ yayınında Yavuz Oğhan’a konuşan İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, faiz kararının “Merkez Bankası piyasalara alın size yüksek faiz oranı diyerek kenara çekildi” şeklinde yorumlanabileceğini söyledi.
Ekonomik sorunların faiz artırımıyla çözülemeyeceğini söyleyen Karatepe, ülke politikasının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AİHM’in Selahattin Demirtaş kararını “tanımıyoruz” demesinin, ekonomik reform için yapılan görüşmelerin durmasının bunun birer örneği olduğunu belirtti.
Karatepe, MB Para Politikası Kurulu’nun dün yaptığı açıklamadaki “Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep bir yığın sorunlara yol açmıştır. Değişen sadece Hazine ve Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı, yani PPK’daki kişiler aynı kişiler. O nedenle onu yapanda sizdiniz. Şimdi çıkıp ‘O yanlış bir politikaydı bugün tersini yapıyoruz’ diyemezsiniz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz sebeptir, enflasyon sonuç” teorisinin yanlış olduğunu kabul ettiğini söyleyen Karatepe, “Bugün Erdoğan geri adım attığı için bu faiz artışını yapıyor PPK” ifadelerini kullandı.