DÜNYA ALARMA GEÇTİ: Yeni varyant Omicron

DÜNYA ALARMA GEÇTİ: Yeni varyant Omicron
Güney Afrika’da bilim insanları mutasyona uğramış yeni bir Covid-19 varyantı tespit ettiklerini duyurdu. ‘B.1.1.529’ koduyla numaralandırılan ‘Nu varyantı’nın, çok sayıda farklı mutasyon barındırdığı öğrenildi....

Güney Afrika’da bilim insanları mutasyona uğramış yeni bir Covid-19 varyantı tespit ettiklerini duyurdu. ‘B.1.1.529’ koduyla numaralandırılan ‘Nu varyantı’nın, çok sayıda farklı mutasyon barındırdığı öğrenildi. Bu virüsün koronavirüs aşılarına karşı daha dirençli olabileceği endişeleri artırdı.

Salı günü Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana’da virüsün çok sayıda mutasyona uğramış, ‘B.1.1.529‘ olarak isimlendirilen yeni bir varyantına rastlanmıştı. Güney Afrika’dan Hong Kong’a seyahat eden bir kişide de bu varyant görülmüştü. ‘Süper varyant‘ olarak nitelendirilen 32 mutasyona sahip varyant Belçika’da da tespit edildi. Belçika’dan uzman virolog Marc Van Ranst, varyantın 11 Kasım’da Mısır’dan Belçika’ya dönen bir kişide görüldüğünü söyledi. Virolog, kişinin ilk semptomları 22 Kasım’da gösterdiğini ifade etti.

AFP'nin aktardığına göre araştırmacı Richard Lessells, yeni varyantın bağışıklık sisteminin korumasını aşabileceğini söyledi. Araştırmacılar, B.1.1.529 varyantının, vücudun savunmasından kaçarak daha fazla hastalık dalgasını tetikleyebileceği açıklamasında bulundu. Güney Afrikalı yetkililer, varyantın daha çok gençler arasında yayıldığını dile getirdi.

“DAHA YÜKSEK BULAŞMA RİSKİ TAŞIYOR”

Endişeleri artıran varyant vakaları sonrası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) özel bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Omicron adı verilen yeni varyantın yapılan ön bulgulara göre daha yüksek bulaşma riski taşıdığı belirtildi.

TÜRKİYE'DEN 5 AFRİKA ÜLKESİNE SEYAHAT YASAĞI

Sağlık Bakanı Koca, "Nu varyantı" nedeniyle Afrika kıtasındaki 5 ülkeye seyahatlere izin verilmeyeceğini açıkladı. Koca, yasak kararının dün geceden itibaren geçerli olduğunu duyurdu:

“TEDBİR: Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir.”

PROF. DR. UNUTMAZ: BENİ ENDİŞELENDİRDİ

B.1.1.529 varyantına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan ABD Jackson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Güney Afrika’da çıkan bu B.1.1.529 kod adlı varyant, deltadan beri ilk defa beni endişelendirdi. Şu ana kadarki varyantların virüs için en ideal mutasyonlarını toplamış gibi. Güney Afrika’da hızla deltanın yerini alıyor, bu ülkeden seyahat derhal durdurulmalı, PCR'la da tespiti mümkün" ifadelerini kullandı.

KLİMİK: RİSKLİ ÜLKELERDEN GELENLER BULUNUP KARANTİNAYA ALINMALI

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) de varyanta karşı son iki haftada riskli ülkelerden gelenlerin tespit edilip karantinaya alınması gerektiğini bildirdi. KLİMİK açıklamasında, söz konusu varyantın bugüne kadar ‘ata kökenden evrimsel açıdan en fazla uzaklaşmış varyant’ olduğu kaydedilerek Covid-19’a karşı antikolardan kaçma yeteneğinin yüksek olabileceği belirtildi.