Dünyanın da Türkiye’nin de adaleti yok

Dünyanın da Türkiye’nin de adaleti yok
İsviçre bankası Credit Suisse’in yayınladığı servet raporu hem dünyada hem de Türkiye’de gelir dağılımının nasıl bozulduğunu çarpıcı bir biçimde ortaya koydu. Rapora göre kişisel servet toplamı, 2021 yılında 463.6...

İsviçre bankası Credit Suisse’in yayınladığı servet raporu hem dünyada hem de Türkiye’de gelir dağılımının nasıl bozulduğunu çarpıcı bir biçimde ortaya koydu. Rapora göre kişisel servet toplamı, 2021 yılında 463.6 trilyon dolara ulaştı. Bu değer, 2020’ye göre yüzde 9.8’lik bir artış gösterdi.

Dünyanın en yüksek servete sahip kişileri ABD’de; kişisel serveti 50 milyon doların üzerinde olanların sayısı 140 bin. Bu sayı Çin’de 32 bin.

Uğur Gürses’in kaleme aldığı raporda, 2021’de küresel çapta dolar milyoneri sayısı 62 milyon 500 bin olarak hesaplanmış. 2020 yılına göre eklenen kişi sayısı 5.2 milyon.


Yayınlanan rapora göre küresel servet dağılımının özeti şöyle; küresel çapta 5.3 milyar yetişkinin sadece yüzde 1.2’si küresel servetin yüzde 47.8’ini elinde tutuyor. “En alttakiler”, yani yetişkin nüfusun yarısı, yaklaşık 2,8 milyar insan ise sadece yüzde 1.1’ini.

Rapor Türkiye’deki gelir dağılımı dengesizliğini de net bir biçimde ortaya koyuyor. Türkiye’deki servet dağılımı uçurumu, gelişmiş ülkelere göre hayli uçta.
Türkiye’de yüzde 1’lik bir kesim servetin yüzde 41’ini elinde tutuyor.

AVRUPALILAR ARTIK ÇİNLİLERDEN DAHA FAKİR
Credit Suisse’in bu ay yayınlanan yıllık Küresel Zenginlik Raporu’nda Çin’de yetişkin başına ortalama servet 26 bin 752 dolar olarak gösterildi. Avrupa’da ise bu rakam 26 bin 690 dolar düzeyinde. Yani ortalamaya bakıldığında Çin, zenginlikte Avrupalıları geride bıraktı.