"Düşük faiz yüksek enflasyon modelinin en büyük kaybedeni maaşlı orta sınıf"

"Düşük faiz yüksek enflasyon modelinin en büyük kaybedeni maaşlı orta sınıf"
Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Seda Demiralp, 2021'de başlayan faiz indirimleri sonrası yükselen enflasyondan en büyük zarar gören kesimin maaşlı orta sınıf olduğunu ifade etti. Demiralp söz konusu kesim için "Ne asgari ücretliler...

Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Seda Demiralp, 2021'de başlayan faiz indirimleri sonrası yükselen enflasyondan en büyük zarar gören kesimin maaşlı orta sınıf olduğunu ifade etti. Demiralp söz konusu kesim için "Ne asgari ücretliler gibi enflasyon oranında zam alabildi, ne serbest çalışanlar gibi yükselen maaliyetleri ürün veya hizmet bedellerine yansıtabildi" dedi.

Demiralp, enflasyonla mücadelede yüklenecek maliyetin bu kesime yansıtılmaması gerektiğine de dikkat çekti.

X hesabından açıklama yapan Demiralp şu ifadeleri kullandı:

"Ortalama ücretin asgari ücrete oranla en çok eridiği ülkelerin başındayız. Maaşlı orta sınıf Türkiye'de 2021 sonrası izlenen düşük faiz-yüksek enflasyon modelinin en büyük kaybedenlerinden oldu. Ne asgari ücretliler gibi enflasyon oranında zam alabildi, ne serbest çalışanlar gibi yükselen maaliyetleri ürün veya hizmet bedellerine yansıtabildi. Düşük faizli kredilerle "krizi fırsata çevirenler" de yine bu kesim değildi. Şimdi enflasyonla mücadele politikalarının maliyetinin nasıl dağıtılacağını ve olası vergi reformu modellerini konuşurken bunun hatırlanması lazım. Yüksek enflasyon politikalarından zaten en çok zarar gören maaşlı orta gelir grubuna, enflasyonla mücadele politikalarının da maliyetini orantısızca yüklemeyelim."