Edirne’de yapılması planlanan RES projesi Meclis gündeminde: Sağlık sorununa yol açacak

Edirne’de yapılması planlanan RES projesi Meclis gündeminde: Sağlık sorununa yol açacak
TİP Milletvekili Ahmet Şık, rüzgar enerji santrali projesini Bakan Özhaseki’ye sordu. Şık, türbinlerin evlere mesafesinin yakın olduğunu belirterek yurttaşlarda sağlık sorununa yol açabileceğini vurguladıTürkiye İşçi Partisi...
TİP Milletvekili Ahmet Şık, rüzgar enerji santrali projesini Bakan Özhaseki’ye sordu. Şık, türbinlerin evlere mesafesinin yakın olduğunu belirterek yurttaşlarda sağlık sorununa yol açabileceğini vurguladı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Edirne’nin İpsala ilçesinde yapılması planlanan Rüzgâr Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Tesisi Projesi’ni Meclis gündemine taşıdı. Şık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Proje sahası yakınında yer alan köylerde yaşayan insanların yaşayacağı sağlık sorunlarına ilişkin araştırma yapıldı mı?” ifadelerini kullandı.

Enerjisa’nın, Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı köylerde 3 milyar 239 milyon lira yatırımla 30 rüzgâr türbininden oluşan Rüzgâr Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Tesisi Projesi yapmayı planladığı öğrenildi.

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği (EÇGD) ve yurttaşlar tarafından doğa ve insan hayatına vereceği olumsuz zararlar sebebiyle iptalini istenen projeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

İşitme problemleri artacak

Ahmet Şık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı İbriktepe, Tevfikiye, Karaağaç, Hacı, Altınyazı, Türkobası ve Karapınar Köyleri mevkiinde Enerjisa Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş. tarafından 30 Rüzgâr Türbinli, Rüzgâr Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Tesisi Projesi yapılması planlanmaktadır.

Proje sahasına yerleştirilecek türbinlerin evlere mesafesi Türkobası Köyü’de 310 metre, Karaağaç Köyü’de 270 metre, Tevfikiye Köyü’nde 490 metre Altınyazı Köyü’de ise 250 metredir. Projenin, köylülerin geçim kaynakları olan tarım ve orman alanlarında kurulması planlanmaktadır.

Söz konusu projenin hayata geçmesi halinde bölgede yaşayan insanlarda işitme problemleri dâhil olmak üzere çok sayıda sağlık problemlerinin ortaya çıkacağı ve projeden olumsuz etkileneceği açıktır. İlgili projenin doğa ve insan hayatına vereceği olumsuz zararlar sebebiyle yurttaşlar ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği (EÇGD) başta olmak üzere kurumlar projenin iptalini istemektedir.”

Şık’ın verdiği önergede yer alan sorular şu şekilde:

  1. Projenin hayata geçirilmesi halinde proje sahasında ve yakınında yer alan köylerde yaşayan insanların yaşayacağı sağlık sorunlarına ilişkin araştırma yapılmış mıdır? Yurttaşlara bu konuda bilgilendirme yapılmış mıdır?
  2. Proje sahasında ve yakınında yer alan köylülerin geçim kaynaklarının olumsuz etkileneceğine ilişkin yurttaşlara bilgilendirme yapılmış mıdır?
  3. Ekonomik zarara uğraması halinde yurttaşların zararının karşılanması için herhangi bir planlama yapılmış mıdır?
  4. Proje sahasında yer alan tarımsal ve ormanlık alanlarda yaşanacak tahribata ilişkin Bakanlığınız ya da ilgili şirket tarafından herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
  5. ÇED raporu için görev alan uzman personel arasında iki şehir plancısı, üç çevre mühendisi ve bir işletmeci bulunurken alanın arkeolojik, botanik, jeolojik, biyolojik ve hidrojeolojik özelliklerini inceleyecek bir uzmanlık görüşünün bulunmaması Bakanlığınızca dikkate alınmış mıdır?
  6. İlgili proje kapsamında açılacak yollar ve türbin kurulum alanlarında kesilmesi düşünülen ağaç sayısı kaçtır?
  7. Edirne’de faal olan ve planlanan diğer Rüzgâr Enerji Santrallerinin fazlalığı sebebiyle Projeye ilişkin Kümülatif Etki Değerlendirme Raporu hazırlanmış mıdır?