Eğitim-Sen'den Bakan Tekin'e karne: Laik ve bilimsel eğitim 0

Eğitim-Sen'den Bakan Tekin'e karne: Laik ve bilimsel eğitim 0
Eğitim Sen Ankara Şubeleri, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin için hazırladığı 2023-2024 eğitim öğretim ilk yarıyılı karnesini bakanlık önünde açıkladı. Karnede; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e 100 puan üzerinden cemaat...
Eğitim Sen Ankara Şubeleri, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin için hazırladığı 2023-2024 eğitim öğretim ilk yarıyılı karnesini bakanlık önünde açıkladı. Karnede; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e 100 puan üzerinden cemaat vakıflarına desteğe 100, öğretmene değer vermeye 5, laik ve bilimsel eğitime 0, kamu okullarına ödeneğe 5, MESEM'ler ile çocuk emeği sömürüsüne 100, eğitimin ticarileşmesine 100, özel sektör öğretmen haklarına 5 puan verildi.

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, bugün karnelerini alarak yarıyıl tatiline başladı. Eğitim Sen Ankara Şubeleri de Milli Eğitim Bakanlığı önünde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin için hazırlanan karneyi açıkladı.

Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci ise eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin şunları söyledi:

"Açık öğretimde okuyan öğrenci sayısı 2 milyon 346 bin 654, çocuklar okullarını akın akın terk ediyor. Çözümü var mı Milli Eğitim Bakanlığı'nın veya bakanın? Yok. Tüm çocuklar okullarına gelmeli, okullarında olmalıdır. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılan çocukların okula kayıtları sosyal devletin sorumluluğundan çıkarılıp ailelere bırakıldı. Çocuklarımız işçileştiriliyor. Çocukların hepsi okulda olmalıdır. Çocuktan işçi olmaz. Çocuk ve işçilik bir arada söylenemez.

Kalıcı yaz saati uygulaması 7 yıldır devam ediyor. Çocuklarımız gün doğmadan zifiri karanlıkta uyanıp evden çıkmak zorunda kalıyorlar. Kalıcı yaz saati uygulaması can güvenliği sorununa da neden oluyor. Çocuklarımız uykularını yeteri kadar alamıyor. Kahvaltı dahil yapamıyorlar. Üstelik kalıcı yaz saati uygulamasının hiçbir tasarruf sağlamadığı kanıtlandı. Bu uygulamada inatçı ısrar neden? Bakanlığa soruyoruz, neden bu ısrarınız?

ÇEDES, tüm okullarda yaygınlaştırılarak kalıcı ve sürekli hale getirildi. Laik, bilimsel, kamusal eğitim bu işin neresinde? Siz bu kavramları ne yaptınız? Milli Eğitim Bakanlığı'na ve bakana sesleniyoruz. Laik, bilimsel ve kamusal eğitim kavramlarını ne yaptınız? Nerede bu kavramlar? Tüm protokolleri iptal edin. Derhal iptal edin. Özel okullara, sivil toplum kuruluşları adı altındaki yapılara teşvik, destek, kamu arazilerinin planlarının aktarımı yapılıyor. Bugüne kadar destek adı altında yapılan bütün yatırımlar kamu okullarına iade edilsin. Özel okullar, özel yurtlar kamulaştırılsın.

Bir öğrencinin okul için aylık maliyeti ortalama 1500 lira. En az iki çocuğumuzdan biri aç. Sırça köşklerinizden çıkın, makam arabalarınızdan inin, aç çocuklara bir bakın. Anne babalar çocuklarını ihmal ettiği zaman hemen soruşturma açılır değil mi? Bütün bu ülkedeki çocuklar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Milli Eğitim Bakanı'nın çocukları değil mi? O yüzden soruşturma açılmalı. İhmal ediyor çocukları, aç bırakıyor. Çözümü söyleyelim, en az bir öğün ücretsiz yemek talebimiz var veliler olarak."

Eğitim-SEN Genel Başkanı Kemal Irmak ise Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in 100 puan üzerinden hazırlanan karnesini okudu:

“Cemaat vakıflara destek 100, öğretmene değer verme 5, laik ve bilimsel eğitim 0, kamu okullarına ödenek 5, MESEM'ler ile çocuk emeği sömürüsü 100, eğitimin ticarileşmesi 100, özel sektör öğretmen hakları 5, ücretli öğretmen sömürüsü 100, öğrencilere ücretsiz yemek sunma 5.”