Eğitim emekçileri 81 ilde iş bıraktı: Ölmek değil öğretmek istiyoruz

Eğitim emekçileri 81 ilde iş bıraktı: Ölmek değil öğretmek istiyoruz
Öğretmenler, meslektaşlarının öldürülmesini protesto etmek ve eğitimdeki şiddette dikkat çekmek amacıyla bugün 81 ilde iş bıraktı. Eğitimciler, “Ölmek değil öğretmek istiyoruz” diyerek isyanlarını dile getirdi.

İstanbul Eyüpsultan’da, özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan’ın, lise öğrencisi Y.K. tarafından öldürülmesini protesto eden eğitim emekçileri tüm yurtta iş bırakarak il milli eğitim müdürlüklerine yürüdü. Meslektaşlarının öldürülmesini protesto eden eğitim emekçileri eğitimde şiddete karşı önlem alınmasını talep etti.

Eğitim alanındaki sendikalar, Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, Eğitim Gücü Sen, TÖB-Sen'in ortak çağrısıyla “Eğitimde şiddete hayır” talebiyle tüm yurtta yapılan eylemlerde iş bırakan eğitim emekçileri kent merkezlerine ve il milli eğitim müdürlükleri önüne yürüyerek açıklamalar yaptı.

İstanbul'da şiddete karşı iş bırakan öğretmenler Beyazıt Meydan'ından İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüdü. Eylemde eğitimde şiddete karşı bir an önce önlem alınması talep edildi

Kocaeli’nde binlerce öğretmen şiddete karşı yürüdü: güvenli eğitim, güvenli gelecek

Kocaeli’nde Eğitim Sen, Eğitim-Bir-Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen Kocaeli Şubeleri ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası tarafından yapılan çağrıyla sokağa çıkan binlerce öğretmen il milli eğitim müdürlüğünün önüne yürüdü.

Yürüyüşte, “Kader değil bu bir cinayet”, “Kurtuluş yok ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Şiddete ceza öğretmene güvence”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Öğretmenler ölüyor meclis uyuyor”, sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından şube başkanları açıklama gerçekleştirdi.

Dikili: MEB’in uygulamaları zemin oluşturdu

İzmir Dikili'de Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen, Dikili Adliyesi önünde ortak açıklama yaptı. Eğitimcilerin, öğrencilerin, velilerin ve kurum temsilcilerinin katıldığı eylemde açıklamayı sendikalar adına Eğitim İş Temsilcisi Mehmet Aykut İkiz okudu.

İkiz, Millî Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidarın eğitim emekçilerine yönelik söylem ve yaklaşımları ile Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinden emeklerinin değersizleştirildiğini, mesleklerinin itibarsızlaştırdığını belirterek, "Savaşlarda bile hedef alınmayan eğitim emekçileri okullarda şiddetin hedefi olmaya devam etmektedir" dedi. "Bugüne kadar eğitimden sorumlu olanların yaptıkları açıklamalarda eğitimde yaşanan olumsuzlukların sorumlusu olarak öğretmenleri göstermesi, CİMER uygulamasının bizlere karşı bir sopaya dönüştürülmesi, MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine öğretmenleri ve idarecileri veli/öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması, bugün yaşananlara zemin oluşturmuştur" diyen İkiz, Kendilerinin ve öğrencilerinin canından endişe ederek okula gitmek istemediklerini vurguladı.

262164.jpg

Foça’da eğitim emekçileri şiddete karşı alana çıktı

Foça'da iş bırakan eğitim sendikaları Foça Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı'nda toplandılar. Eğitim emekçileri adına yapılan ortak basın açıklamasını Eğitim İş Foça Temsilcisi Demet Doğan okudu.

“MEB çözüm üretmiyor”

Yaşanan bu şiddet olayları adeta bir bakanlık politikasına dönüştürüldüğünü belirten Doğan, eğitim emekçilerinin itibarsızlaştırılmasından ayrı düşünülemeyeceğini söyledi.

Yıllardır yaptıkları tüm uyarıların dikkate alınmadığını sözlerine ekleyen Doğan," Bakanlığın ideolojik örgütlenme alanına çevirdiği, yapboz tahtasına dönüştürdüğü eğitim politikalarının sonucu olarak kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz" diye konuştu.

Eskişehir: Şiddeti önlemek için daha kaç eğitim emekçisinin can vermesi gerekiyor?

Eskişehir'de Eğitim emekçileri geçtiğimiz günlerde katledilen meslektaşları için 5 sendikanın bir araya gelmesi ile iş bıraktı Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Teç-Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen eylemde öğretmenler katledilen meslektaşları İbrahim Oktugan'ı andı.

Sendikalar adına basın açıklamasını Okuyan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Eskişehir Temsilcisi Yücel Karasu, " Millî Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidarın eğitim çalışanlarına yönelik söylem ve yaklaşımları son olarak çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile emeğimiz değersizleştirildi. Bu da beraberinde mesleğimizin itibarsızlaştırılmasını, savaşlarda bile hedef alınmayan eğitim emekçilerinin okullarda şiddetin hedefi olmasını doğurdu. Son bir ayda hamile arkadaşımızın dövülmesinden, bıçaklı yaralamaya, okula silahlı saldırıya kadar birçok şiddeti beraberinde getirdi. En sonunda da bir arkadaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Önceki gün ömrünün büyük bölümünü eğitime ve öğrencilerine adamış olan bir meslektaşımızı, İbrahim hocamızı hayattan ve öğrencilerinden koparan ne basit bir öfke krizi ne failin öğrenci oluşu ne de failin uyruğu ile ilgilidir. Bugüne kadar eğitimden sorumlu olanların yaptıkları açıklamalarda eğitimde yaşanan olumsuzlukların sorumlusu olarak öğretmenleri göstermesi, CİMER uygulamasının bizlere karşı bir sopaya dönüştürülmesi, MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine öğretmenleri ve idarecileri veli/öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması, bugün yaşananlara zemin oluşturmuştur. Bu ülkede okulda öğretmen öldürüldü! Söz bitti! Şiddetin, cinayetin tek bir faili olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz." şeklinde konuştu.

262171.jpg

"Buradan Milli Eğitim Bakanı’na soruyoruz" diyen Karasu, "Okulda şiddeti önlemek için daha kaç eğitim emekçisinin can vermesi gerekiyor? İktidarın ve MEB’in plansızlığı nedeniyle okullarımız güvenlik açısından ciddi risk altındadır. Okullarımızdaki güvenlik açığının faturasını canımızla mı ödeyeceğiz? " dedi.

Eskişehir öğretmen eylemi

Açıklamanın ardından Milli eğitim Bakanlığı'nın zorunlu kıldığı önlükleri yere atan ve Ulus Anıtı önünde Adalara yürüyen eğitim emekçileri,"Önlük değil İtibar İstiyoruz!", "Bakan istifa!", "Öğretmenler ölüyor Bakanlık susuyor!" ve "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları ile tepki gösterdi.

Kayseri

Eğitim Sen Kayseri Şubesi üyesi öğretmenler, şiddete karşı iş bıraktı. Cumhuriyet Meydanı'nda açıklama yapan öğretmenler; şiddete, cinayetlere "artık yeter" dedi

262167.jpg

Kahramanmaraş: MEB’i acilen harekete geçmeye ve önlem almaya çağırıyoruz

Kahramanmaraş’ta Adalet Sarayı önüne yürüyen eğitim emekçileri, okullarda yaşanan şiddetin ve eğitim emekçilerine yönelik saldırıların önlenebilmesi, her fırsatta eğitim emekçilerini hedef haline getiren politika ve uygulamalara son verilmesinden geçtiği vurgulanarak; “Türkiye’nin her yerinde eğitim kurumlarında birbirine benzer şekillerde eğitim emekçilerini hedef alan şiddet olaylarının yaşanması, şiddetin arkasındaki nedenlerin ortaya çıkarılmasını, eğitim kurumlarında eğitim emekçilerinin can güvenliğinin sağlanmasını gerektirmektedir. Okulda şiddet olaylarının son bulması için MEB’i acilen harekete geçmeye ve önlem almaya çağırıyoruz” denildi.

(Kaynak: Evrensel)