Emek Partisi Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi inşaatının tamamlanmamasını TBMM gündemine taşıdı

Emek Partisi Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi inşaatının tamamlanmamasını TBMM gündemine taşıdı
Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Sarıyer’deki Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi’nin üç yıldır tamamlanamayan inşaatını Meclis’e taşıdı. Bayhan, öğrencilerin ve velilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, 2021 yılında yıkım kararı alınan ve inşaatı üç yıldır tamamlanmayan Sarıyer’deki Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi’ni Meclis gündemine taşıdı. Bayhan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği soru önergesinde, öğrencilerin eğitimlerine hangi koşullarda devam edeceklerinin belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi'nin inşaatı, okulun yıkım kararının üzerinden üç yıl geçmesine rağmen hala tamamlanmadı. Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, yeni eğitim-öğretim yılının başladığı bu hafta, konuyu Meclis'e taşıdı. Bayhan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, okul inşaatını üstlenen Gökyol İnşaat’ın konkordato ilan etmesi nedeniyle projenin yarım kaldığını ve öğrencilerin eğitim hayatının belirsizliğe sürüklendiğini ifade etti.

Bayhan, velilerle bir araya gelerek çözüm arayışlarını dinledi. Veliler, okul inşaatının tamamlanmaması nedeniyle çocuklarının başka okullara başvurmayı düşündüklerini, ancak yetkililer tarafından "Bu yıl %100 bitecek" sözleriyle oyalandıklarını dile getirdi. Bayhan, velilerin başvurduğu muhtarlık, ilçe milli eğitim müdürlüğü ve kaymakamlık gibi kurumlardan herhangi bir sonuç alınamadığını vurguladı. Veliler ayrıca, okul müdürünün "Bu inşaat şirketi beladır, sesinizi çıkarmayın, başınız ağrır" dediğini iddia etti.

Bayhan, Milli Eğitim Bakanı'na, “Bakanlığınız neden okul yapım ve güçlendirme işlerini kamu bütçesiyle değil de rant peşinde koşan şirketlere vermektedir? Öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetin sorumluluğunu alarak bu sorunu en kısa sürede çözmek için adım atacak mısınız?” diye sorarak, inşaatın bir an önce tamamlanması için adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Gökyol İnşaat’ın konkordato ilan etmesinin ardından projeyi devralan İKSA Mühendislik’in de henüz somut bir adım atmadığı belirtiliyor. Veliler, çocuklarının okullarını göremeden mezun olacağı endişesini taşırken, yetkililerden acil çözüm bekliyor.

  • Okul müdürünün velilere, "Bu inşaat şirketi beladır, sesinizi çıkarmayın başınız ağrır" dediği belirtilmiştir. İKSA Mühendislik’in web sitesinde ise "25 yılda mega projelere imza attık" ifadesi yer almakta ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Togg Yerli Otomobil Fabrikası, İstanbul Havalimanı gibi projeler vurgulanmaktadır. Velilerin susması yönünde yapılan bu açıklamaların dayanağı ve iktidarınız ile yakın ilişkisi olan şirket hakkında "Bu inşaat şirketi beladır" denilerek kastedilen nedir? Bu konuda bir inceleme başlatacak mısınız?
  • Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi’nin inşaatı tamamlanmadığı için başka okullara nakledilen öğrenciler, kalabalık sınıflar ve ikili eğitim nedeniyle yeterli ve nitelikli eğitim alamamaktadır. Fiziki kapasiteyi aşan öğrenci sayısı nedeniyle sosyal ve pedagojik imkanlar da yetersiz kalmaktadır. Bu sorunların çözümü için yeni eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere bir çalışmanız var mı?
  • Sarıyer’deki Zübeyde Hanım Ortaokulu, Fatih İlkokulu, Sabancı Emirgan Anadolu Lisesi, Beşiktaş'taki Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi, Şişli Anadolu Lisesi ve Kağıthane’deki Vasfi Çobanoğlu Ortaokulu'nun inşaatları hâlâ devam etmektedir. Bugün itibariyle İstanbul’da deprem veya çeşitli nedenlerle tadilatı süren ve 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi için henüz açılmamış kaç okul binası vardır ve nedenleri nelerdir?
  • Millî Eğitim Bakanlığının bütçesinde okul giderlerine ayrılan payın yetersizliği nedeniyle veliler, yeni eğitim-öğretim yılının başında kırtasiye masrafı, kayıt parası, servis ve okul forması fiyatlarına gelen fahiş zamlarla cebelleşmektedir. Öğrenci ve velilerin mağduriyetinin Bakanlığınızın öğrenciler ve eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunlara çözüm üretmekten uzak politikalarının ve kamu kaynaklarının özel okullara ve şirketlere aktarılmasının bir sonucu olduğunu düşünüyor musunuz?
  • İstanbul Valiliği verilerine göre, 2006'dan bu yana 1433 okulun 1311’i yıkılıp yeniden yapılmış veya güçlendirilmiştir. Vali Davut Gül, kalan 132 okuldan 34’ünün yeniden eğitime kazandırıldığını, 29’unda inşaatın devam ettiğini ve 69 okulun ihale ve proje süreçlerinin sürdüğünü belirtmiştir. Bu okulların zamanında tamamlanamaması nedeniyle yaşanan mağduriyetleri gidermek için "ikili eğitim" gibi eğitimi niteliksizleştiren uygulamalar dışında etkili bir adım atmayı planlıyor musunuz?

(Aykan Kara)

Kaynak:Aykan Kara

Öne Çıkanlar