Ekonomi yönetiminde neler oluyor: Hafize Gaye Erkan neden atanamadı?

Ekonomi yönetiminde neler oluyor: Hafize Gaye Erkan neden atanamadı?
Yeni dönemde Merkez Bankası'nın başına geçmesi beklenen ve ABD'de "Müthiş Türk kızı" olarak bilinen Hafize Gaye Erkan'ın ataması henüz gerçekleşmedi. Atamanın gecikmesine yönelik kamuoyunda çeşitli iddialar var.Yeni dönemdeki...

Yeni dönemde Merkez Bankası'nın başına geçmesi beklenen ve ABD'de "Müthiş Türk kızı" olarak bilinen Hafize Gaye Erkan'ın ataması henüz gerçekleşmedi. Atamanın gecikmesine yönelik kamuoyunda çeşitli iddialar var.

Yeni dönemdeki yeni kadrolar belli oldu. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek getirildi. Şimşek ilk açıklamalarında ekonomi yönetiminde "rasyonel politikalara dönüş" için adımların atılacağının altına çizdi. Normale dönüş için atılacak adımların en başında da "düşük faiz" ve "heteredoks" politikalarını savunmasıyla bilinen Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görevden alınarak yerine Hafize Gaye Erkan'ın atanması geliyordu.

Erkan'ın Merkez Bankası'nın başına atanacağı kulisleri ilk olarak henüz Mehmet Şimşek'in de göreve başlamasından önceye dayanıyor. 2 Haziran'da edinilen bilgiye göre Erkan'ın Merkez Bankası'nın başına getirileceği öğrenildi. İlerleyen dönemlerde Şimşek'in Hazine Bakanı olması da bilgilerin doğruluğunu güçlendirdi. Pazartesi günü de Şimşek ve Erkan'ın bir araya gelerek bir görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi.

Erkan'ın atamasının Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştükten sonra en geç salı gününden sonra atanacağı ifade edildi. Ancak perşembe gününe gelinmesine rağmen henüz bir atama yok.

TIKLAYIN- Kulis: Merkez Bankası’nın başına “Müthiş Türk kızı” gelebilir

TIKLAYIN- “Hafize Gaye Erkan bugün Türkiye’ye geliyor, salı günü yapılacak görüşmenin ardından atanacak”

Atama neden gecikti?

Atamanın gecikmesine ilişkin olarak ise farklı kulis bilgileri mevcut.

T24 Yazarı Murat Sabuncu dün kalem aldığı yazıda "İktidar kanadında ‘yerli-milli’ çizgisini savunanlar bu atamanın yanlış olduğunu söylüyor. Uzun yıllar eleştirdikleri ‘ABD’den getirilen Kemal Derviş ’ benzeri bir tartışmanın başlayabileceğini savunuyorlar." ifadelerini kullanarak atamanın gecikmesinin sebebini belirtti.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’a konuşan kaynaklara göre de yeni Merkez Bankası Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan isminde uzlaşı sağlandı ancak kaynaklar kurdaki yükselişin ve ekonomideki sıkıntıların yeni Merkez Bankası yönetimi sorumlu tutulmaması için bir süre beklenmiş olabileceğini belirtti. Ayrıca başkan yardımcılıkları ve para kurulu gibi atamalar için de isim belirlemenin devam ettiğini vurguladı.

Hafize Gaye Erkan kimdir?

ABD’de “Müthiş Türk kızı” olarak tanınan Hafize Gaye Erkan, bankacılık, yatırımlar, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon alanlarında derin uzmanlığa sahip, kendini kanıtlamış bir finansal hizmetler lideri. First Republic Bank’ta yaklaşık sekiz yıl boyunca İcra Kurulu Eş Başkanı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım Sorumlusu, Baş Mevduat Sorumlusu ve Eş Risk Sorumlusu gibi görevlerde bulundu.

Daha önce, Goldman Sachs’ta neredeyse on yıl geçirdi. Genel Müdür ve Finansal Kurumlar Grubu Analitik ve Stratejiler Başkanı olarak, büyük ABD bankalarının ve sigorta şirketlerinin Yönetim Kurullarına ve üst yönetim ekiplerine bilanço yönetimi, stres testi ve sermaye planlaması, risk yönetimi ve birleşme ve satın alma konularında danışmanlık yaptı.