Açlık sınırı tırmanıyor: Sağlıklı beslenmenin maliyeti 19 bin 504 TL’ye ulaştı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve BİSAM’ın hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin sadece sağlıklı ve dengeli beslenme için yapması gereken minimum aylık harcama tutarı Ağustos 2024 itibarıyla 19 bin 504 TL oldu. Bu rakam, açlık sınırını temsil ederken, barınma, ulaşım, eğitim gibi temel ihtiyaçlarla birlikte yoksulluk sınırı 67 bin 465 TL’ye çıktı. Tek başına yaşayan bir bireyin yaşamını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu harcama tutarı ise en az 31 bin 294 TL olarak tespit edildi.
Yapılan hesaplamalara göre, sağlıklı bir yaşam için dört kişilik bir ailenin sadece gıda masrafları bile ciddi bir maliyet gerektiriyor. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı beslenmesi için aylık 5.440 TL, yetişkin bir kadının ise 5.167 TL harcama yapması gerekiyor. 15-18 yaş arası bir genç için bu tutar 5.458 TL olurken, 4-6 yaş arası bir çocuğun sağlıklı beslenme masrafı ise 3.438 TL olarak belirlendi.
Günlük harcamalarda en yüksek maliyet, süt ve süt ürünlerine ait. Ağustos 2024'te günlük gıda giderleri içinde bu grup, 184,18 TL ile en büyük payı aldı. Et, tavuk ve balık için günlük 129,68 TL, sebze ve meyve için 173,05 TL, ekmek için ise günlük 57,11 TL harcama yapılması gerektiği hesaplandı.
Yoksulluk sınırının yükselmesinin yanı sıra, temel gıda ürünlerindeki yüksek artış da aile bütçelerini zorlamaya devam ediyor. Özellikle süt ve süt ürünleri, et ve sebze gibi gıda gruplarındaki fiyat artışları, vatandaşların beslenme harcamalarını artırırken, sağlıklı bir yaşamın maliyeti her geçen gün daha da zorlaşıyor.
Harcamalarda süt ve süt ürünleri yüzde 28,3 ile en büyük payı alırken, et, yumurta ve kurubaklagil yüzde 26,46, sebze ve meyve ise yüzde 26,6 oranında yer aldı. Ekmek, makarna gibi temel karbonhidrat kaynaklarının payı yüzde 11,14 iken, diğer gıda harcamaları yüzde 7,5’lik bir oranla toplam harcamalar içinde yer aldı.
Sağlıklı beslenme kalıplarına göre, aile fertlerinin kalori gereksinimleri yaş ve cinsiyete göre değişiklik gösteriyor. Özellikle 10-18 yaş arası gençlerin süt ürünleri ve protein ihtiyacı daha yüksek olurken, küçük çocuklar için yumurta tüketimi büyük önem taşıyor. Bu farklılıklar, ailelerin gıda harcamalarına da yansıyor ve toplam bütçeyi etkiliyor.
Kaynak:Haber Merkezi