Adım adım kredi ve kredi kartı borçlarındaki rekor

Adım adım kredi ve kredi kartı borçlarındaki rekor
Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltirken enflasyon ile yurttaş kredi kartlarına ve kredilere yüklendi. Yüksek faizlerle borçlar kendi rekolarını kırdı. Bireysel kredi kartı borçları ise son 6 ayda yüzde 40.41 artarak 1 trilyon...

Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltirken enflasyon ile yurttaş kredi kartlarına ve kredilere yüklendi. Yüksek faizlerle borçlar kendi rekolarını kırdı. Bireysel kredi kartı borçları ise son 6 ayda yüzde 40.41 artarak 1 trilyon 73 milyar TL'yi aştı.

Yüksek enflasyonun etkisiyle alım gücü azalan yurttaşlar, mali zorlukları aşabilmek adına kredi kartlarına ve kredilere başvuruyor. Tüketici kredileri bir yılda yüzde 67.1 artarak 2 trilyon 556 milyar TL'ye ulaşırken, ticari ve diğer krediler yüzde 44.9 artışla 8 trilyon 747 milyar TL'yi geçti.

Enflasyon ve yaşam maliyetindeki artışa karşı önlem almak isteyen yeni ekonomi yönetimi, faiz artışlarına başvurdu. Ancak, faizlerdeki yükselişe rağmen, vatandaşlar geçim sıkıntısıyla başa çıkabilmek için borçlanmaya devam ediyor.

Enflasyon ve Alım Gücü Erozyonu

Kredi kartı borçları, hazirandan bu yana yüzde 40 arttı. Yeni ekonomi yönetimi, iç tüketimi azaltarak enflasyonu düşürme hedefi doğrultusunda faiz oranlarını kısa sürede yüzde 8.5'ten yüzde 40'a yükseltti. Bu nedenle kredi ve kredi kartı faizleri de peş peşe arttı. Kredi kartı borçlarının asgari tutarı ödendiğinde uygulanan azami akdi faiz oranı, haziranda yüzde 1.36 iken bugün yüzde 3.66'ya yükseldi.

Aynı dönemde ortalama ihtiyaç kredisi faizi yüzde 41.52'den yüzde 61.50'ye, taşıt kredisi faizi yüzde 34.02'den yüzde 36.76'ya, konut kredisi faizi ise yüzde 23.98'den yüzde 42.58'e yükseldi.

Borçlanma Trendi

Yurttaşlar, ay sonunu getirebilmek ve geçim sıkıntısıyla başa çıkabilmek için kredi kartlarına ve kredilere başvuruyor. Tüketici kredileri ve ticari/diğer kredilerde gözlemlenen yüksek artışlar, ekonominin borçlanma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Toplam borç, faiz artışlarına rağmen yüzde 19.14 artarak hazirandan bu yana 410.7 milyar TL artışla 2.5 trilyon TL'yi aştı. İhtiyaç kredileri yüzde 10.71 artarak 951.7 milyar TL'ye, taşıt kredileri yüzde 10.64 artarak 91.4 milyar TL'ye çıktı. Konut kredileri ise neredeyse değişmeyerek 439.9 milyar TL'de kaldı.