Aile Bakanlığı'nın derin yoksulluk raporu: Milyonlar geçinmek için devlete muhtaç kaldı

Aile Bakanlığı'nın derin yoksulluk raporu: Milyonlar geçinmek için devlete muhtaç kaldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2024 raporu, ekonomik krizle sosyal yardıma bağımlı hale gelen milyonlarca yurttaşın dramını gözler önüne serdi. 4,5 milyon hane sosyal yardımlarla yaşamını sürdürürken, 9,4 milyon kişi sağlık primini ödeyemedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yayımladığı 2024 yılı Faaliyet Raporu, Türkiye’de derinleşen ekonomik krizin toplumsal etkilerini çarpıcı biçimde ortaya koydu.

Rapora göre geçtiğimiz yıl 4 milyon 574 bin 684 hane, sosyal yardımlarla yaşamını sürdürmek zorunda kaldı. Genel sağlık sigortası (GSS) primini ödeyemeyen yurttaş sayısı ise 9 milyon 444 bine ulaştı.

Yardım alan hane sayısı 4,5 milyonu geçti

Elektrik tüketim desteği gibi en temel yardımlardan biri, 4,1 milyon haneye ulaştı. Bu kapsamda yalnızca elektrik yardımı için 8,96 milyar TL harcandı. Gıda, doğalgaz, eğitim, sağlık gibi farklı başlıklar altında dağıtılan yardımlar da milyonlarca kişiye ulaştı.

Genel sağlık sigortasını devlet karşıladı

Geliri bulunmayan ya da asgari geçim düzeyinin altında yaşayan 9,4 milyon kişi için genel sağlık sigortası prim ödemeleri devlet tarafından karşılandı. Bu kapsamda 2024 yılında 105,6 milyar TL’lik ödeme yapıldı.

Kadınlar, çocuklar, yaşlılar listede

En kapsamlı yardım kalemlerinden biri olan Türkiye Aile Destek Programı, 2024’te 3,6 milyon haneyi kapsadı. Program kapsamında toplamda 46,48 milyar TL yardım sağlandı. Eşi vefat etmiş kadınlardan yetim çocuklara, asker ailelerinden yaşlı yurttaşlara kadar pek çok kesime farklı başlıklarda sosyal destek verildi.

  • Eşi vefat eden kadınlara 2 ayda bir 2 bin TL: 77 bin kişi yararlandı

  • Asker ailelerine: 125 milyon TL

  • Yetim çocuklara: 202 milyon TL

  • Şartlı eğitim yardımı: 1,7 milyon çocuk

  • Şartlı sağlık yardımı: 932 bin kişi

  • Doğalgaz desteği: 702 bin hane

  • Gıda yardımı: 4,2 milyon kişi

  • Yaşlı aylığı: 805 bin kişi – 34,76 milyar TL

Uzmanlar uyarıyor: Yardımlar hayati ama yapısal çözümler gerekiyor

Uzmanlar, sosyal yardım rakamlarının her yıl artmasının sosyal çöküşe işaret ettiğini vurguluyor. Yardımların hayati olduğunun altı çizilirken, geçici çözümlerle yönetilen bu sistemin uzun vadede sürdürülemez olduğuna dikkat çekiliyor. Sosyal yardıma bağımlı hale gelen milyonların kalıcı ve yapısal sosyal politikalara ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar