Bankalar kredi başvurularını 29 Mayıs sonrasına erteledi

Bankalar kredi başvurularını 29 Mayıs sonrasına erteledi
Bankalar, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geçmesini bekliyor. konut, taşıt, ticari ve ihtiyaç kredileri taleplerinde başvuru sonuçlarını 29 Mayıs sonrasına bırakıyor.Kredi cephesinde işler karıştı. Bankacılık kaynaklarının...

Bankalar, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geçmesini bekliyor. konut, taşıt, ticari ve ihtiyaç kredileri taleplerinde başvuru sonuçlarını 29 Mayıs sonrasına bırakıyor.

Kredi cephesinde işler karıştı. Bankacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, seçim öncesinde, Merkez Bankası’nın sözlü talimatı sonrasında kamu bankalarının 250 bin lira ile konut kredilerini sınırlaması sonrasında çoğu özel bankanın konut, taşıt, tica­ri ve ihtiyaç kredilerini karşıla­ma noktasında 29 Mayıs’a kadar adeta frene bastığı öğrenildi.

Konut kredisinde faiz oranının yüzde 4’lere yükseldiği; ticari, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde de 3-3,5 arasında seyrettiği görülürken, söz konusu oranlarda seçim sonrasında yeni fiyatlamalara gidilebileceği de belirtiliyor. Bankacılık sektöründe, 14 Mayıs seçimleri öncesinde gelen yeni düzenlemeyle ihtiyaç kredilerinde 70 bin lira, konut kredilerinde 250 bin lira sınırlama getirilmişti.

BAZI BANKALAR NAKİT AVANSI KAPADI

Bu arada Merkez Bankası’nın önceki gün bazı ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet tesisi kararı almasıyla birlikte, birçok özel banka da kredi kartından nakit avans çekiminden, bireysele kadar tüm kredi taleplerini yeniden düzenledi. Bankacılık kaynakları, regülasyon sonrasında çoğu bankanın kredi kartına nakit avansı kapattığını açıkladı.

“FAZİ YÜZDE 40’LARA DAYANDI”

Dünya gazetesinden Hamide Hangül’ün haberine göre sektör temsilcileri, ikinci tur seçimleri sonrasında yeni hükümetin nasıl bir ekonomi politikası izleyec­ğinin bilinmediğine dikkat çekti. Sektör kaynakları, “Bu nedenle krediler tarafında ‘bekle gör’ durumu var. Şu anda konut, ticari, taşıt kredilerinde, hepsinde bir duraksama söz konusu. Acil ihtiyaçlar için yardımcı olunuyor ancak, genelde durduruluyor. Bireysel kredilerde faiz oranları bugün 3-3,5’lara çıktı, yani yıllık yüzde 40’lara dayandı” dedi.

Bankacılar, regüasyonla bankalara nisan-mayıs dönemi için kredi büyümesinde yüzde 3'ü geçilmemesi yönünde kararın bildirildiği, söz konusu sınırın aşılması halinde ilave yüklerin geldiğine işaret ederek, "Dolayısıyla o da bankalar için önemli bir konu. Özellikle böyle enflasyonist bir ortamda" dedi.

KONUT KREDİLERİ YOĞUN TALEP

Bir başka bankacılık sektör temsilcisi, konut başta olmak üzere ihtiyaç kredilerinde seçimin hemen ertesi günü olan 29 Mayıs’a kadar olan kredi taleplerinin ertelendiğini, özellikle konut kredilerinde çok başvuru olduğunu ancak, çıkmadığını vurgulayarak, “Faiz oranı şu anda 4’lere yükseldi. Neredeyse tüm bankalarda öyle. Limitler, fiyatlamalar değişecek. Seçimlerden sonra kredilerde bir er­elenmiş talep görebiliriz” dedi.

“İNSANLAR YILLARCA UCUZ KREDİYLE DÖVİZ ALDI”

Görüşlerine başvurduğumuz bir reel sektör temsilcisi ise, “İnsanlar yıllarca bu ucuz kredilerle döviz aldı. Şimdi acil ticari kredilerle, sadece acil ihtiyaçlar karşılanabiliyor. O da zor durumda kalırsa, hemen ödemesi varsa ve bunları belgelerse” ifadelerini kullandı.

Bu ortamda ticari banka müşterilerinin acil ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına yön­lik bir soru üzerine bankacılık çevreleri, “Ticari bir firmaysa ve acil ihtiyacı varsa yardımcı olunuyor. Örneğin, banka müşterisinin yarın çeki, ödemeleri vardır. O müşteri çekini, faturalarını, ödemelerini beyan eder­e yardımcı olunuyor. O durumdaki müşterilerin ihtiyaçları bir şekilde çözülüyor” denildi.

Bankacılık kaynakları, “Tüketiciler bu nakit avansla ihtiyacını karşılıyordu. Kredi kartından nakit avans çekiyordu. 1,36 faiz oranıyla. Menkul kıymet zorunluluğuyla birlikte çoğu banka, pazartesi gününden itibaren kredi kartından nakit avansı kapattı” dedi.

sektör temsilcileri, bir ay öncesinde herkesin faiz oranı düşük olduğu için yüzde 1,36’dan kredi kartından nakit avans kullandığını belirterek, söz konusu durumun bankaların zararına bir durum olduğuna işaret etti. Bankacılık sektörüne göre, talep enflasyonu kısılmaya çalışılıyor.