CHP'li Gürer: Yem fiyatları sübvanse edilmeli, mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı

CHP'li Gürer: Yem fiyatları sübvanse edilmeli, mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de küçükbaş hayvan satıcılarının sorunlarını dinledi. Yem ve mazot fiyatlarındaki artıştan yakınan hayvan yetiştiricileri, “Yemin 50 kg torbası 500 lirayı aştı, sattığımız...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de küçükbaş hayvan satıcılarının sorunlarını dinledi. Yem ve mazot fiyatlarındaki artıştan yakınan hayvan yetiştiricileri, “Yemin 50 kg torbası 500 lirayı aştı, sattığımız bir koyun ile bir kamyonun mazot deposu döşüyor, bakım gideri ve yem fiyatlar sürekli artıyor Bu işin sürdürülebilirliği kalmadı” dediler.

Gürer, ise yem fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek "Yem fiyatları çok arttı. Mevsiminde saman,yonca, fiyatları dahi düşmedi. “Tahıl Koridorundaki’ sorunların devam etmesi halinde arpa fiyatları da artar. Türkiye’de tarımın tümünde planlama eksikliği yaşanıyor. Bu işi yapanlar, devlet tarafından desteklenmeli, yem sübvanse edilmeli, Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de Küçükbaş hayvan yetiştiricilerini ziyaret etti, CHP Milletvekili ,Tarım,Orman ve Köy işleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’e, yaşadıkları sorunları anlattı.

"Koyun parasıyla bir depo mazot alabiliyorum"

4 bin TL ila 4 bin 500 TL arasındaki fiyatlarla koyun sattıklarını belirten bir küçükbaş hayvan yetiştiricisi, “Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Mazotun litresi 40 bin lirayı buldu, bir koyun satsam, aldığım parayla ancak bir depo doldurabiliyorum” dedi.

"Eskiden bir koyun parası ile bir evin ihtiyacı giderilirdi"

Başka bir yetiştiricisi ise önceleri, bir koyun ya da keçi satıldığında, parasıyla bir evin ihtiyacının büyük kısmının giderildiğine anımsatarak, “Koyun parasıyla evin tüm ihtiyaçları, şeker, çay, yağ, un gideriliyordu, şimdi mümkün değil” diye konuştu.

Başka bir üretici ise arpa, saman ve toklu yemi fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Kendi emeğimiz haricinde bir koyunun bakım ve besleme masrafı anormal arttı. Bir besili koyunu Burada 4- 4,5 bin liraya satıyoruz. Hayvan parası, hayvanları buraya getirirken harcadığımız mazot parasını kurtarmıyor. Bir kazancımız olmuyor, yakında okullar açılacak. Koyunları satıp çocukların okul kıyafetlerini alacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye’de ekonomik anlamda ciddi bir belirsizliğin olduğuna dikkat çeken başka bir üretici ise “Önümüzü göremiyoruz. Nereye gittiğimiz belli değil, koyunun kurdu kaptığı gibi neler olduğunu anlamıyoruz. Belirsizlik hat safhada” dedi.

Gürer: Tarımın siyaseti olmaz

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Tarımın siyaseti olmaz, burada milli bir servetten bahsediyoruz. Amacımız, sorunları birinci ağızdan dinleyip gündeme taşımak ve çözüm odaklı takip sürecini başlatmaktır” diye konuştu.

"Yem fiyatları daha da artabilir"

Hayvancılık yapanların yem fiyatlarındaki aşırı artış ve litresi 40 liraya dayanan mazot nedeniyle ciddi sıkıntı yaşadıklarını aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatları çok arttı. Mevsiminde saman, yonca, fiyatları dahi düşmedi. “Tahıl Koridorundaki’ sorunların devam etmesi halinde arpa fiyatları da artar. Yem fiyatları artıkça gelir gider dengesi bozuluyor. Hayvan yetiştiricileri sattıkları koyundan, kuzudan gelir elde edemediklerinden yakınıyor. Küçükbaş hayvancılık yapan kurban bayramına göre fiyatlar çok düştü. Damızlık hayvanlar dahi satışta. İhracaattta yapamıyoruz diyor ama vatandaş rafta artan fiyatlar ile et alıyor Ya da hiç alamıyor .Et fiyatı rafta artıyor, pazarda ise mal fiyatlar düşüyor. Besici zararda vatandaş pahalı diye et alamıyor. Besici sattığı Koyun fiyatı düşmesine rağmen rafta et fiyatı düşmüyor! Süreci düzenlemesi gereken iktidar ise çözümde ortada yok. Bu işten birileri büyük kazanıyor ama o besici değil” dedi.

"Hayvancılık devlet tarafından desteklenmeli"

Gürer, tarımsal alanlardaki sorunlara dikkat çekerek, “Türkiye’de tarımın tümünde planlama eksikliği yaşanıyor. Bu işi yapanlar, devlet tarafından desteklenmeli, yem sübvanse edilmeli, Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı, Milli gelirin yüzde 1 tarım kesimine verilmeli, kırsalda yaşayanların sosyal güvenlik primler devlet tarafından karşılanmalı. Gençler hayvancılığa, çiftçiliğe özendirilmesi için daha çok desteklenmeli” şeklinde önerilerde bulundu.