CHP’li Karabat pırlantadan neden ÖTV alınmadığını açıkladı

CHP’li Karabat pırlantadan neden ÖTV alınmadığını açıkladı
CHP Milletvekili Özgür Karabat, “Motorlu taşıtlarda, akaryakıtta, mutfak tüpünde, içeceklerde, beyaz eşyada ÖTV var ama elmas, pırlanta ve yatta ÖTV sıfır” dedi.CHP PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, pırlantadan...

CHP Milletvekili Özgür Karabat, “Motorlu taşıtlarda, akaryakıtta, mutfak tüpünde, içeceklerde, beyaz eşyada ÖTV var ama elmas, pırlanta ve yatta ÖTV sıfır” dedi.

CHP PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, pırlantadan neden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmadığını açıkladı.

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hem pırlanta fiyatları artmasın hem de kirli para trafiği etkilenmesin diye burada ÖTV uygulanmıyor” dedi, pırlantadan ÖTV alınması durumunda akaryakıt zammına gerek kalmayacağını vurguladı.

Karabat’ın paylaşımı şöyle:

“Pırlantada ÖTV neden sıfır, açıklıyorum"

1) Halkın hayatını doğrudan etkileyen tüketim ürünlerinde ÖTV uygulanıyor. Motorlu taşıtlarda, akaryakıtta, mutfak tüpünde, içeceklerde, beyaz eşyada ÖTV var ama elmas, pırlanta ve yatta ÖTV sıfır.

Türkiye iç pazarında ortalama 5 milyar dolarlık pırlanta satışı olduğu düşünülüyor. Çünkü kayıtdışılık o kadar büyük ki sektör temsilcileri de bunu bilmiyor. Yüzde 25 ÖTV uygulansa, 1,25 milyar dolar (33,7 milyar TL), yüzde 30 ÖTV uygulansa 1,5 milyar dolarlık (40,5 milyar TL) kayıp var. Pırlantadan ÖTV alınsa akaryakıt zammına gerek bile kalmayacaktı.

Resmi ithalat yolu dışında, yolcu beraberi gibi yöntemlerle ülkeye kayıtdışı büyük miktarda pırlanta giriyor. Bunların bir kısmının parlaklıklarında dahi sahtekarlık yapıldığı belirtiliyor. Bunların hiçbiri takip edilmiyor.

Net hata noksan için göz yumuluyor!

Hem pırlanta fiyatları artmasın hem de kirli para trafiği etkilenmesin diye burada ÖTV uygulanmıyor. 2019’da pırlantadaki ÖTV kaldırıldı. O süreç sonrası net hata noksan kalemindeki girişlerin arttığına ve Kapalıçarşı’nın piyasaya yön vermede ön plana çıktığına dikkatinizi çekerim.

Türkiye mücevherat sektörünün büyük kısmı da bu durumdan rahatsız. Kalitesiz pırlantaların pazara girmesi, yılda 7 milyar dolarlık ihracat hedefleyen sektörü ciddi anlamda sıkıntıya sokar.

Hem kayıtdışı işlerin hem de kalitesiz ürünlerin merkezi gibi algılanmak yüzlerce yıllık Kapalıçarşı kültürüne büyük zarar verir.”