Çiftçinin randevu isyanına TMO’dan cevap geldi: Arz edilen tüm ürünleri alacağız

Çiftçinin randevu isyanına TMO’dan cevap geldi: Arz edilen tüm ürünleri alacağız
Ürünlerini hasat eden çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) randevu alamadıkları gerekçesiyle isyan etmesinin ardından TMO Başkanı Ahmet Güldal'dan açıklama geldi. Güldal "TMO hububatta arz edilen tüm ürünleri alacak"...

Ürünlerini hasat eden çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) randevu alamadıkları gerekçesiyle isyan etmesinin ardından TMO Başkanı Ahmet Güldal'dan açıklama geldi. Güldal "TMO hububatta arz edilen tüm ürünleri alacak" ifadelerini kullandı.

Güldal, şu ana kadar TMO sisteminde 4 milyon ton ürün için randevu verildiği bilgisini paylaşarak, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 2 milyon ton ürün teslim alındı ve alımlarımız devam ediyor. 540 noktada alım noktası oluşturuldu. Bir günde 30-35 bin randevu veriliyor. Burada bir ihtiyaç söz konusu. Ama buradaki sorun şu, üreticilerimiz ürünlerini hasat ettikten sonra TMO alım yerlerine götürüp teslim etmek istiyor. Dolayısıyla herkes ürününü aynı anda teslim etmek istediği için bir yığılma söz konusu. Biz üreticilerimize sakin olmalarını tavsiye ediyoruz. Tüm ürünü alabilecek şekilde depo ve personel planlamamızı yaptık. Her türlü ihtiyaçları görecek şekilde hazırlıklarımızı yaptık. Hiçbir üreticimizin ürünü TMO tarafından başka yerlere yönlendirilmeyecek. TMO başka yerlere ürün satın demez. Kendisine gelen ürünü alır ama bunun randevu sistemine göre planlanması gerekiyor."

"Alımları kapatmayacağız"

TMO'nun alımları kapatmayacağını vurgulayan Güldal , şunları kaydetti:

"İleri tarihlere doğru sürekli alacağız. Piyasada bizim altımızdaki fiyatlara ürünlerini vermelerini istemiyoruz. TMO'nun fiyatları referans fiyatlardır. Bunun altında ürünlerini vermelerini arzu etmiyoruz, arada 1-2 bin lira fark var. Üreticimizin 1 yıllık emeklerinin karşılığı, bize teslim süreleri gecikse bile devlet tarafından, TMO tarafından alınacak ve üreticilerimiz zarar yaşamayacak. Son ürün alınana, üreticimizin TMO'ya arz edeceği son ürün gelene kadar alım yerlerimiz açık olacak. Planlamalarımızı buna göre yapıyoruz. Herhangi bir geri çevirme ve yönlendirme olmadı, olmayacak. Çiftçilerimizin telaş yapmasına gerek yok. Yeni yerleri de ihtiyaç oldukça açacağız, tüm ürünleri alacağız. Geçen yıl 7 milyon ton ürün aldık, bu sene 10 milyon tonu geçeceğimizi düşünüyoruz."