Don vurdu, elma yok: Niğde’de 500 bin ton kayıp
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, don felaketinin etkilediği Niğde’de elma üreticilerini ziyaret etti. Merkez, Bor ve Altunhisar ilçelerinde bahçeleri dolaşan Gürer, üreticilerin kayıplarını yerinde inceledi.
Niğde’nin, Türkiye’de elma üretiminde ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Gürer, “Geçtiğimiz yıl 615 bin ton elma üretilen Niğde’de bu yıl 500 bin tona yakın kayıp var. Elma tomurcuğu da çiçeği de donda yandı. Sadece Niğde değil, Karaman, Konya, Antalya ve Isparta da büyük zarar gördü” dedi.
Gürer, Türkiye’de 99 milyon elma ağacının bulunduğunu, ancak 18 milyonunun henüz genç olduğu için ürün vermediğini vurgulayarak, “Toplam üretim 4,6 milyon tondu. Bunun yaklaşık 1,5 milyon tonu ihraç ediliyordu. Bu sene ihracat da sıkıntıya girecek” diye konuştu.
800 dekarlık elma bahçesi sahibi Cemil Acer ise tabloyu rakamlarla ortaya koydu: “Normalde 4 bin ton elma alıyoruz, bu yıl belki 100 ton çıkar. 21 yıldır böyle bir felaket görmedik. Çiçekler boş, birkaç güne dökülür. Bahçeler bomboş kalacak.”
Acer, elma üretiminin sadece çiftçiyi değil bölgedeki istihdamı da etkilediğini belirterek, “Yazın burada binlerce kişi çalışırdı. Şimdi ne hasat var, ne depolama. Ekonomi duracak” dedi.
Sigorta yaptırmayan çiftçi mağdur
Üreticilerin bir diğer büyük şikâyeti ise TARSİM sigortası. Cemil Acer, “TARSİM sigortasını yaptırmadık çünkü sistem karmaşık ve çiftçi aleyhine. Mecburi kredilerle yapılan sigortalar dışında kimse TARSİM’e güvenmiyor” dedi.
Gürer ise sistemin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi: “Don zararında prim desteği yüzde 66’dan yüzde 75’e çıkarılmalı. Kayıtlı olsun olmasın, tüm çiftçilerin zararları karşılanmalı. Ağaçlara bakım devam etmeli, yoksa gelecek yıl da ürün alınamaz.”
"Afet büyük destek şart"
Masrafların sürdüğünü vurgulayan Acer, “Dekar başı 50 bin lira maliyetimiz var. Elma yok ama kırmızı örümcek ilacı gibi uygulamaları yapmazsak ağaç ölür” dedi.
Gürer, dedesinin sözünü hatırlatarak “Hasan Dağı’nda kar varsa, Bor Bağı’nın hayrı olmaz” diyerek üreticinin çaresizliğini özetledi: “Afet büyük, destek şart.”
Kaynak:Bülten