Düğün salonları için telif tartışması: Düğün havasında göbek atmak ticari mi, değil mi?
Berber ve kuaförlerde çalınan müzikler için telif alınması gerektiği yönündeki açıklamasıyla gündeme gelen Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) düğün salonlarında çalınan müzikler için de telif ücreti alınmasına yönelik hazırlık yapıyor. HaberTürk'e konuşan MESAM Başkanı Recep Ergül "Çok ciddi bir çalışma yürüyor şu anda. Düğün salonları hiç telif ödemiyorlar. Aynı mahkemenin verdiği bir karar, tüm kazanımlarımızı 30 sene geriye götürebiliyor” dedi.
Türkiye’nin telif toplama konusunda uluslararası sıralamada oldukça gerilerde olduğunu ancak son yıllarda kaydedilen ilerlemeyle 39. sıraya yükseldiğini belirten Ergül, buna rağmen bazı sektörlerin hâlâ hiçbir telif ödemediğine dikkat çekti.
Ergül, şehirler arası otobüslerde eğlence sistemleri ve müzik yayınlarının yaygın olmasına rağmen bu hizmetlerden telif alınmadığını söyledi. Aynı şekilde düğün salonlarının da müzik yayını yapmasına karşın ödeme yapmadığını belirten Ergül, bu durumun yargı kararlarındaki çelişkilerden kaynaklandığını ifade etti ve şunları söyledi:
“Bir mahkeme, düğün salonlarının kamuya açık alanlar olduğunu ve ticari faaliyet yürüttükleri için telif ödemesi gerektiğini belirtirken, aynı yargı kolunun başka bir kararı tam tersini söylüyor. Bu çelişkiler, yıllardır süren emeği geriye götürebiliyor.”
Berberler için günlük ücret 16 TL: "Kazanç ve alan farkı göz önünde bulunduruluyor"
Son dönemde kuaför ve güzellik salonlarına yönelik telif tartışmalarıyla gündeme gelen MESAM, berberlerden günlük 16 TL’ye denk gelen bir ücret talep edildiğini aktardı. Bu tutarın yıllık maksimum 6 bin TL’ye ulaştığını ancak küçük esnaf için daha düşük bedellerin geçerli olduğunu vurgulayan Ergül, “Bir mahalle berberinden 12 koltuklu bir kuaförle aynı miktarda ücret alınması zaten söz konusu değil. Kazanç ve alan farkı göz önünde bulunduruluyor” dedi.
Toplu taşıma araçlarında radyodan müzik çalınmasının da telif kapsamına girdiğini söyleyen Ergül, “Birçok işletme ‘biz müziği radyodan açıyoruz, bize ne’ diyor ama o radyoların müzik yayınlayabilmesi için bizden lisans alıyorlar. O yayın kamuya açık bir ortamda çalındığında ayrı bir telif doğar. Bu kişisel dinleme değil, kamusal bir yayındır” ifadelerini kullandı.
Düğün organizatörleri uygulamaya karşı: “Kendi aralarında eğlenmeye giriyor”
Düğün Planlama Sitesi Kurucusu Emek Kırbıyık ise Show Haber’e verdiği demeçte uygulamaya karşı çıktı ve şunları söyledi:
"Kar amacı olmayan bir etkinlikte bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Mekan kiralanmışsa ve çift müzikleri kendi getirdikleri dj aracılığıyla çalıyorsa bu aslında ticariye değil, kendi aralarında eğlenmeye giriyor"
Kaynak:Haber Merkezi