Şimşek, yükü vatandaş çekmiyor dedi! "Şimşek'in 'vatandaş' tanımında bir sorun var!"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Beştepe'de düzenlenen 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program'ı (OVP) toplantısına katılarak açıklamalarda bulundu.
Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da yer aldı.
Ekonominin 3 yıllık yol haritası niteliğindeki OVP’de Cevdet Yılmaz’ın özellikle enflasyon, büyüme ve işsizlik açıklamaları yakından takip edildi.
Soru cevap kısmında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "Muhalefet kendi perspektifiyle yükü vatandaş çekiyor diyor ancak gerçekler böyle değil." ifadesine yanıt ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe'den geldi.
Yükü vatandaş çekiyor
Karatepe, "Şimşek'in ifadelerini tekrar ediyoruz, yükü vatandaş çekiyor" diyerek şu ifadeleri kullandı:
"Mehmet Şimşek, "Muhalefet, yükü vatandaş çekiyor şeklinde, kendi perspektifi ile açıklamada bulunuyor ama gerçekler böyle değil" demiş.
Tekrar ediyoruz: evet, yükü vatandaş çekiyor.
Ücretli çalışanlar enflasyon karşısında eziliyor, emekliler geçinemiyor, çiftçiler zarar ettikleri için ürünlerini tarlada bırakıyor, KOBİ'ler zor durumda, işsizlik artıyor, borç batağına sürüklenen vatandaş en yüksek faizi ödemek zorunda bırakılıyor...
Ya Sayın Şimşek'in "vatandaş" tanımında bir sorun var ya da Sayın Bakan verilere hakim değil."
Ortada daha büyük bir sorun var ciddiyetsizlik
Prof. Dr. Bilge Yılmaz da açıklanan programa ciddi eleştirilerde bulundu. Yılmaz, "Ortada ne bir program, ne bir yol haritası ne de ciddiyet var!" diyerek programdaki ciddiyetsizliğe dikkat çekti. Yılmaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Ortada ne bir program, ne bir yol haritası ne de ciddiyet var!
Ülkemizin kötü yönetildiği aşikar ancak daha büyük bir sorunumuz var. O da ciddiyetsizlik.
Bugün Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. İnandırıcılığı olmayan, tutarsız ve işlevsiz bir metin olmak dışında bir özelliği yok. TÜİK bile OVP’de açıklanan hedefleri tutturamaz.
“Biz yazıp geçelim, kimin umrunda” anlayışı faturanın ağırlaşmasına yol açıyor. Bu faturayı dar ve orta gelirli vatandaşlarımız ödüyor.
Muhalefet kendi perspektifiyle yükü vatandaş çekiyor diyor ancak gerçekler böyle değil."
“Enflasyon hedefi hala yeterince gerçekçi değil ama daha makul”
Prof. Dr. Ali Hakan Kara, “pek beklentisi olmadığını” belirttiği OVP’ye yönelik şu değerlendirmeleri yaptı:
“OVP’deki görünüme dair beklentim soruluyor. Doğrusu pek beklentim yok. Büyüme hedefleri zaten tahminden çok temenni oluyor. Kur projeksiyonu ise mekanik bir varsayımla yapılıyor. Benim tek ciddiye alacağım kısım enflasyon hedefi olacak. Daha gerçekçi bir hedef görmeyi umuyorum. TCMB’nin dünkü iletişimi bugün OVP’de ilave vergi tedbirleri açıklanacağına işaret ediyor. Yanılıyor olabilirim, fakat geçmiş tecrübelerim bunu söylüyor. Enflasyon hedefi 14’ten 17,5 yükseltilmiş, hala yeterince gerçekçi değil ama daha makul. Muhtemelen piyasa yine TCMB’nin açıklayacağı tahmin üst bandına odaklanacaktır. OVP’de 2027 enflasyon hedefi %7 olarak belirlenmiş. 2028’in seçim yılı olduğunu düşünürsek %5 enflasyon hedefinin artık gündemden düştüğünü söyleyebiliriz. Böylece öğrencilerimin “hocam %5 hedefi neden hala duruyor” şeklinde terletici sorusuna da maruz kalmayacağım için memnunum. Son 20 yılda yaptığımız hatalardan biri maliye politikasını bütçe dengesinden ibaret görmek oldu. Temelde kamu zamları ve dolaylı vergi artışlarına dayanan bütçe politikasının marifet olmadığını öğrendiğimiz gün fiyat istikrarını sağlayacağız.”
"Mantıklı bir şeyler yaz"
Ekonomist Emre Alkin ise yayınlanan OVP hazırlanırken en yakın vadeye itiraz eden az olsun diye mantıklı şeyler yazıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"OVP hazırlamak önemlidir, kabul ediyorum ama bizdeki ne anlama geliyor yazayım: En yakın vadeye itiraz eden az olsun mantıklı bir şeyler yaz. Biraz ileri vadeye matematiksel olarak tutacak şeyler yaz. Daha ileri vadeye ne yazarsan yaz..."
Stratejist Tunç Şatıroğlu ise şu ifadeleri kullandı:
"Enflasyonu %38 olarak devraldık %41,5'e indireceğiz. Program çalışıyor demeye devam edeceğiz."
Enflasyon ile büyüme tahminleri "tutarsız"
Ekonomist Serkan Özcan, büyüme ve enflasyon arasında bir tutarsızlık olduğunu belirterek bu süreçte büyümenin kaynağının ne olacağını sordu ve şöyle dedi:
"OVP’de 2025-2027 arası enflasyon tahminlerini fazlaca “iddialı”,
Bu enflasyon tahminlerine bakarak aynı dönemde büyüme tahminlerini “tutarsız” buldum.
Ücretlerin uzun süre baskılandığı, kredi kısıtlarının sürdüğü, faizlerin tahmin edilenden çok daha uzun süre yüksek kaldığı bir kompozisyonda dahi bu enflasyon seviyelerini yakalamak oldukça zor.
Enflasyonda tahminler gerçekleşecekse büyümenin kaynağı ne olacak?
Not: Hükümet 2025’de %17,5 enflasyona ulaşmak konusunda biraz olsun ciddiyse, vay çalışanların haline!"
Erken seçim sinyali veren bu tahmin
Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, OVP'deki 2025 büyüme hedefinin yüzde 4 olmasının büyük bir çelişki olduğunu belirterek bu tahminin erken seçim sinyali olduğunu vurguladı. Yılmaz şu açıklamayı kaydetti:
"2025-2027 yıllarını kapsayan OVP'de 2025 büyümesi %4 olarak öngörülmüş.
Tarımdan sosyal güvenliğe önemli çelişkileri olan ve erken seçim sinyali veren bu tahmin, enflasyonla mücadeleye elveda diyor ve bu güne kadar üstlenilen yüksek maliyeti çöpe gönderiyor.
Bu bir tercihtir."
Kaynak:Haber Merkezi