Emlakçıdan galeriye yeni kriterler geliyor
Hazırlanan taslakta mesleki eğitim düzenlemesinden sınıf tespitine kadar bir çok değişiklik var. Buna göre lunaparklarda ve eğlence merkezlerinde mühendis istihdam edilecek, emlakçılar 20m2’den küçük dükkan açamayacak, galeriler kaldırımları kullanmayacak…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hazırlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile emlakçılardan, oto galerilere kadar birçok iş yerini ilgilendiren düzenlemeler hayata geçecek.
Bu kapsamda hazırlanan yönetmelik taslağına göre, yönetmeliğe “iş yeri” ve “sınıf tespiti” tanımları eklendi. Ayrıca gayrisıhhi müesseselerin sınıf tespitini yapma yetkisi Sağlık Bakanlığına verildi.
Diğer taraftan iş yeri ruhsatı devirlerinde meri mevzuat hükümlerinin aranmasına ilişkin de düzenleme yapıldı. Buna göre mevzuata aykırı iş yerleri devredilemeyecek, 6 ay içinde aykırılık giderilirse devir yapılabilecek.
15 GÜN SÜRE
Taslakta yer alan düzenleme ile denetimlerde işletmecinin kendi kusurundan kaynaklanan mevzuata aykırılıklar ve eksikliklerin tespit edilmesi halinde, önce bu aykırılığın giderilmesi istenecek ve bunun için 15 gün süre verilecek, aykırılık giderilmediği takdirde faaliyetten men cezası verilecek.
MESLEKİ EĞİTİM DÜZENLEMESİ
Taslakta yer alan bir diğer düzenleme de ustalık belgesi, lisans ya da ön lisans diploması veya kurs bitirme belgesi bulundurulmasıyla ilgili oldu. 3308 sayılı Kanun gereğince iş yeri açacak kişilerin kendilerinden veya yanında çalıştırdıklarından ustalık belgesi, bunun bulunmaması halinde diploma veya 5580 sayılı Kanun uyarınca kurs bitirme belgelerinden birisinin olması yönetmeliğe eklendi.
MÜHENDİS İSTİHDAMI
Açık ve kapalı alanlarda bulunan oyun, eğlence, spor ve macera parkları, sirk ve lunapark gibi iş yerlerinin düzenli kontrol ve bakımı için en az 1 makine veya elektrik mühendisi ile en az 1 makine veya elektrik teknisyeni bulundurulması zorunlu tutuldu. Ayrıca düzenli bakımların bu kişiler gözetiminde yetkili servisler tarafından yapılabilmesine de olanak sağlandı. Ayrıca buralarda kumar ve benzeri şans oyunlarının oynatılması da yasaklandı. Taslağa göre, mevcut iş yerlerinin bu şartlara uyum sağlaması için 3 aylık süre verildi.
METREKARE ZORUNLULUĞU
Emlakçılık faaliyetinde bulunan iş yerine ilişkin de çeşitli düzenlemeler yaptı. Buna göre, iş yeri en az 20 metrekare olacak, aynı iş yerindeki birden fazla işletmeci için 5’er metrekare ilave edilecek. İş yerinin ikamet amacıyla kullanılmayan ve arşivi olan bağımsız bir bölümde olması ve iş yerinde taşınmaz ticaretinden başka faaliyetin yapılmaması sağlanacak. Mevcut iş yerlerinin bu şartlara uyum sağlaması için de 3 ay süre tanınacak.
OTO GALERİLERE ‘KALDIRIM’ YASAĞI
Taslakta, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yani “oto galericilik” yapanlara ilişkin de yeni değişiklikler yer alıyor. Buna göre, üçüncü sınıf gayrisıhhi müessese olarak yönetmeliğe eklenecek oto galeriler, öncelikle toplu iş yerlerinde açılacak. Tapuda konut olarak görünen yerlerde açılamayacak. Oto galeriler, kapalı alanlarında LPG’li, LNG’li veya CNG’li araç bulundurulamayacak. Çevreye, alt yapıya, trafiğe etkisi ile can ve mal güvenliği riskine karşı “Valilik görüşü” alacak.
Ayrıca aynı yerde en fazla 2 işletmeci çalışabilecek. Bu durumda teşhir alanının en az 120 metrekare, toplam faaliyet alanının ise 160 metrekare olması gerekecek. Oto galeriler, açık ve kapalı faaliyet alanı dışında yol, kaldırım ve benzeri yerlerde motorlu kara taşıtı teşhir edemeyecek. Mevcut iş yerlerinin bu şartlara uyum sağlaması için 3 ay süre tanınacak.