Emre Özpeynirci paylaştı: Elektrikli araçların ithalatına getirilen ve sektörü karıştıran düzenlemenin detayları neler?

Emre Özpeynirci paylaştı: Elektrikli araçların ithalatına getirilen ve sektörü karıştıran düzenlemenin detayları neler?
Gazete Pencere yazarı Emre Özpeynirci, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olan ülkeler dışından gelecek elektrikli araçların ithalatına ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan kararın detaylarını paylaştı. Bahse...

Gazete Pencere yazarı Emre Özpeynirci, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olan ülkeler dışından gelecek elektrikli araçların ithalatına ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan kararın detaylarını paylaştı.

Bahse konu kararla yurtiçinde batarya parkının izlenebilmesi ve tüketici güvenliğinin sağlanması için elektrikli ve bazı hibrit araçların ithalinin izin belgesiyle yapılmasına karar verildi. Resmi gazetede yayımlanan tebliğe göre elektrikli ve bazı hibrit araçların AB ve STA imzalanan ülkeler menşeli olmayanlarının ithali 29 Aralık'tan itibaren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca veya yetki verdiği kurum veya kuruluşça düzenlenen izin belgesiyle yapılacak.

X hesabından açıklama yapan Özpeynirci karara ilişkin şu bilgileri aktardı:

"Sektörü karıştıran tebliğle ilgili önemli detaylar öğrendim

Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olan ülkeler dışından gelecek elektrikli araçların ithalatına ilişkin yayınlanan ve tam anlamıyla sektörü karıştıran tebliğle ilgili önemli ayrıntılar öğrendim. İşte madde madde o ayrıntılar

Menşe kelimesi modelin üretildiği yer anlamına geliyor. Markanın değil modelin menşei önemli. Örneğin Berlin'den araç getiren Tesla yönetmelikten muaf oluyor.

20 servisin distribütör tarafından sahip olunması şart olacakmış, bayilik sözleşmesi geçerli kabul edilmiyormuş.

MYK (Mesleki yeterlilik) belgesi yerine TSE bir eğitim ve sertifikasyon programı hazırlıyormuş. Çalışanların hepsinin bu belgeye ihtiyacı olacakmış, yakında internet sitesinden duyuracaklarmış.

İlk etapta çağrı merkezinin sahibi olunması gerekmiyormuş. Kiralanabilir ve birkaç marka için ortak kullanılabilirmiş. Çapraz sorgulama yapılmayacakmış. TSE de bir çağrı merkezi yatırımı için çalışıyormuş.

Türkiye’de yerleşik temsil gerekli ama temsilcinin menşe ülkeden olması gerekmiyormuş. Onlar karşılarında bir muhatap arıyorlarmış.

ATR belgesi olanların muafiyeti konusu tartışılıyormuş. Henüz karar verilmemiş ama 1 hafta içinde açıklanacakmış.

Bataryaların takip sistemini çok önemli olarak görüyorlarmış. Türkiye’ye giren her bataryayı hem bileşenleri hem de teknolojisi olarak değerlendirip takip edeceklermiş. Bertaraf zamanları gelince de nasıl bertaraf edildiklerini kontrol edeceklermiş. Tebliğin en önemli maddesinin bu olduğunu düşünüyorlar.

Amaç Togg'u korumak mı?

Özpeynirci karar ilişkin olarak daha önce yaptığı bir paylaşımda da "Ankara kulislerinden duyduklarıma göre bu tebliğ açıkçası TOGG’u korumaya yönelik bir amaçla çıkartılmış. Elbette ki TOGG’un desteklenmesi önemli, ancak diğer yandan da TOGG senede 20-30 bin araç satacak diye, senelerdir ülkemizde yatırımı olan, operasyonlarını sürdüren markalar açısından bir gecede alınan bir kararla oluşan ortam gerçekten de dikkat çekici.

Geçenlerde de yazmıştım, 26 yıldır Türkiye’ye mevcutlar dışında yeni bir markanın yatırımını çekmeyi başaramıyoruz. İşte bunun da altında yatan en temel sebep, bir gecede alınan kararlarla ya vergilerin ya da uygulamaların değişmesi. Böyle bir ortamda, otomotiv gibi ağır sanayi yatırımı gerektiren sektörlerin yatırım yapmasını bekleyebilir miyiz?" demişti.