Eski bakan Prof. Çelebi ekonomiyi eleştirdi: Herhangi bir gerekçe söylenmeden ayrılması istendi
Eski Ekonomi Bakanı ve ekonomist Prof. Dr. Işın Çelebi, 4 Eylül’de katıldığı Sözcü TV’deki “Para Politika” programında yaptığı ekonomi değerlendirmelerinin ardından, görev aldığı iki kurumdan da ayrılma talebiyle karşılaştı. Altınbaş Üniversitesi ve NTV’den peş peşe gelen bu talepler sonrası Çelebi, her iki kurumla da uzlaşarak yollarını ayırdı.
Sözcü TV’de 4 Eylül’de katıldığı programda ekonomiye dair görüşlerini açıkça dile getiren Prof. Dr. Işın Çelebi, aynı gün öğretim üyesi olarak görev yaptığı Altınbaş Üniversitesi'nden ayrılması istendiğini belirtti. Talebi olumlu karşılayan Çelebi, üniversiteden ayrıldı. Bir gün sonra, 5 Eylül’de ise NTV’de katıldığı ekonomi programından "yeni sezon düzenlemesi" gerekçesiyle ayrılması talep edildi.
T24'e yaptığı açıklamada Çelebi, her iki kurumdan da ayrılmasının bir rastlantı olup olmadığından emin olmadığını belirtti. Çelebi, "Herhangi bir gerekçe söylenmedi, ancak uzlaşarak ayrıldık. Kimse işime son vermedi. Bırakmamı istediler ve ben de memnuniyetle kabul ettim," diyerek durumu değerlendirdi.
Eski kurumlarıyla iyi ilişkiler içinde ayrıldığını vurgulayan Çelebi, “Bizim derdimiz topluma karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirmek ve doğruları söylemek,” diyerek açıklamalarının arkasında durduğunu belirtti. Ayrıca, Sözcü TV’nin yayın politikalarını takdir ettiğini ve bu süreçte gösterdikleri destek için teşekkür ettiğini ifade etti.
Prof. Dr. Işın Çelebi yaptığı açıklamalarda net bir şekilde “Doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz.” dedi.
"KENDİSİ AYRILMAK İSTEDİ"
Altınbaş Üniversitesi kaynakları Işın Çelebi'nin temmuz ayında kendi işlerine yoğunlaşacağını ve artık ders vermek istemediğini üniversiteye ilettiğini, bu talebin de kabul edildiğini belirttiler. Eylül ayı itibariyle ders programlarının planlaması yapıldığından Çelebi'yle tekrar görüşüldüğü fakat ders vermeyeceğini söylediği için karşılıklı olarak vedalaşıldığını belirttiler.
Çelebi, ne dedi de ayrılması istendi?
Çelebi, 4 Eylül'de katıldığı programda şunları söylemişti:
"Asgari ücretli, emekli, dar gelirli reel olarak kayıp içindeler ve yaşam standartları bozulmaya devam ediyor. Bu yapı erken seçimi getirir. Kara para ve kayıt dışı ekonomi ciddi bir problem haline geldi.
TÜİK'in açıkladığı rakamlarla hayat pahalılığı ve fiyat artışları birbiriyle uyuşmuyor.
Para politikasının etkileme sürecinde 1 yıl içinde sonuç alınması gerekiyor. Biz sonuç alamadık. Bizde sonuç getirmedi. Bunu Merkez Bankası'nın üst yönetimiyle tartışmaya hazırım.
2023'te yanlış yaptık, dolaylı vergileri artırdık, enflasyonu yukarı fırlattık, şimdi onu geri çekmeye çalışıyoruz.
Türkiye bu yüzden erken seçime gidecek. Para politikasının aktarım mekanizması doğru çalışmıyor. MB yönetimi ve ekonomi yönetimi ile tartışmaya hazırım. Gelsinler para politikası uygulamasının sonuçlarını tartışalım. Bu para politikasıyla bir yere gidilmez.
5-6 yıldır TÜİK'in rakamları gerçeği yansıtmıyor. Hayat pahalılığının 15-20 puan gerisinden geliyor. Asgari ücret 17 bin 2 lira olmaması gerekirdi. 20-25 bin lira olması gerekirdi. Enflasyonu biz bilinçli olarak ücretlileri sıkıştırmak için düşük gösteriyoruz. Bu maalesef patladı. TÜİK'in rakamları patladı."
Kaynak:T24