Eviniz elinizden alınabilir! Hisseli tapu sahipleri gözden kaçırmasın

Eviniz elinizden alınabilir! Hisseli tapu sahipleri gözden kaçırmasın
Konut ve arsa fiyatlarındaki artış hisseli tapu sahiplerini de harekete geçirdi. Hisseli tapu sahiplerinde hukuki sorunlar gitgide büyürken yapılan hatalar nedeniyle büyük sorunlarda beraberinde geliyor. Türkiye'de yüksek enflasyon...

Konut ve arsa fiyatlarındaki artış hisseli tapu sahiplerini de harekete geçirdi. Hisseli tapu sahiplerinde hukuki sorunlar gitgide büyürken yapılan hatalar nedeniyle büyük sorunlarda beraberinde geliyor. 

Türkiye'de yüksek enflasyon nedeniyle orta gelirli vatandaşlar için yeni bir gayrimenkul satın almak giderek imkansız bir hale gelmekte. Geçmişte bir ev ya da dükkan satın alabilmeyi başarabilmiş milyonlarca ebeveyn, tüm çocuklarına ayrı ayrı taşınmazlar almaya ekonomik durumunun yetmemesi üzerine mevcut gayrimenkul tapularını çocukları arasında pay etmeyi tercih etmekte.

Bilinen adıyla hisseli tapularda tapu sahiplerinin belirli sorumlulukları bulunuyor. Kendi üzerine düşen payını satmak isteyen ev sahiplerinin diğer ortakları ön alım hakkı nedeniyle payı alıp alamayacağını sorması gerekiyor. Bunun yanı sıra tapu sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisi sorumluluğu her tapu sahibinin payına göre kendisine aittir. Hisse sahibinin kendisinde bulunan tapu harcı payını ödememesi ya da düzenli olarak vergi ödemesi gibi diğer hissedarlara dava açma hakkı doğuruyor.

Hisseli mülk alarak paranızı riske mi atıyorsunuz?Bu detaylara dikkat edin

Eğer böyle bir yatırımınız var ise bazı risk ve zorluklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Güven problemi bunların başında gelirken hissedar sayısının artması da anlaşmazlık çıkma olasılığını yükseltiyor. Tapu sahipleri arasında gerçekleştirilen sözleşmenin 3. kişilerde güven problemlerin ortaya çıkarttığı görülüyor. Bunun yanı sıra paydaşlıktan çıkarılabilme gibi durumlarda görülmektedir.

Ortaklardan birinin şikayetçi olarak mahkemeye başvuru yapması durumunda hakim tarafından ortaklığın sona erdirilmesi yönünde karar çıkmaktadır. Hisse sahibinin ortaklıktan çıkarılması durumunda kalan hissedarlar arasında yeniden hisse paylaştırılması yapılmaktadır. Mahkeme tarafından kararlaştırılan tutarı ödeyen hisse sahipleri ise o hissedarın hakkını da satın almaktadır.