Faizde çelişki, ekonomide kriz: Slumpflasyon tehlikesine dikkat çekti
Duayen iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin faiz politikalarında yaşadığı çelişkilere dikkat çekti ve bu durumun ekonomik dengelere nasıl yansıdığını ayrıntılarıyla ele aldı.
Türkiye slumpflasyon tehlikesiyle karşı karşıya
Eğilmez, gerçek enflasyonun resmi olarak açıklanan rakamların çok üzerinde seyrettiğini ve mevduat faizlerinin bu yüksek enflasyonun 10-15 puan altında kaldığını belirtti. Bu durumun, faiz artırımı veya indirimi kararlarının ne tür sonuçlar doğurabileceği konusunda ciddi uyarılar içerdiğini ifade eden Eğilmez, ekonominin 'slumpflasyon' tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.
Sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede Eğilmez, dövizden TL mevduata dönüş yapanların kısa sürede ciddi kazançlar elde ettiğini vurguladı ve mevcut tabloyu şöyle özetledi: Dövizden TL’ye geçiş yapanlar, vade sonunda yeniden döviz alarak yüzde 8-10 arası döviz faizi kazancı sağlıyor.
Faiz artırımı durumunda ise ekonominin durgunluğa, işsizliğin artışa geçeceğini ve enflasyonun tekrar yükseleceğini belirten Eğilmez, bu tür politikaların ekonomiyi daha da zor bir duruma sokabileceğini söyledi. Ayrıca, Çin atasözüne atıfta bulunarak, eylül enflasyon rakamları ve ikinci çeyrek büyüme verilerinin faiz kararı için belirleyici olması gerektiğini vurguladı. Eğilmez, "Gidişata göre nihai kararın verilmesi en doğrusu olacak," diyerek kesin değerlendirmesini bu verilerin ardından yapacağını ifade etti.
Slumpflasyon ne demek?
Slumpflasyon, ekonomik durgunluk (slump) ve enflasyonun (inflation) aynı anda yaşandığı bir ekonomik durumu ifade eder. Bu terim, ekonomide hem fiyatların hızla arttığı hem de ekonomik büyümenin durduğu veya gerilediği bir durumu tanımlar.
Kaynak:Haber Merkezi