MB Eski Başkan Yardımcısı Turhan'dan Erkan'ın babasıyla ilgili iddialara tepki: Fransa, İngiltere, Japonya başka; Türkiye başka

MB Eski Başkan Yardımcısı Turhan'dan Erkan'ın babasıyla ilgili iddialara tepki: Fransa, İngiltere, Japonya başka; Türkiye başka
TCMB Eski Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, Erkan’ın babasıyla ilgili iddia hakkında, “CİMER’e başvuruda bulunan çalışanın iddiaları doğruysa, hiçbir kurumda kabul edilebilir bir şey değil. Buna benzer bir olay Fransa’da,...
TCMB Eski Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, Erkan’ın babasıyla ilgili iddia hakkında, “CİMER’e başvuruda bulunan çalışanın iddiaları doğruysa, hiçbir kurumda kabul edilebilir bir şey değil. Buna benzer bir olay Fransa’da, İngiltere’de ya da Japonya’da olsa o yöneticinin yaklaşım tavrı çok farklı olabilir” dedi.

Leyla Aydoğan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcı İbrahim Turhan, bankanın protokol çalışanının Gaye Erkan’ın babası tarafından işten çıkarılması iddiasıyla ilgili konuştu.

CİMER'e Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığına dair şikayette bulunan Büşra Bozkurt'un beyanının gerçekten böyle olup olmadığı konusunda tereddütü olduğunu söyleyen Turhan, "Merkez Bankası'nda protokol görevlisi olarak çalıştığını söyleyen hanımefendinin yazısının üslubu ve Türkçe hatalarına baktım. Merkez Bankası'nda protokol bölümünde çalışan bir insanın yazacağı bir metin değil o" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki kurumlarla ilgili genel bir sorun var

Kurumların yönetimsel işleyişinin para politikasıyla ilgili kararları etkilemediği müddetçe yatırımcıların gündeminde yer etmeyeceğini söyleyen Turhan, "Yabancı yatırımcılar için önemli olan şey Merkez Bankasının para politikası ile ilgili kararları ve attığı adımlardır" dedi. Türkiye'deki kurumların kurumsal yetkinlikleri, bağımsızlıkları ve yönetişim ilkelerine bağımlılıklarıyla ile ilgili bir süredir genel bir sorun olduğunu söyledi.

Turhan, bu tarz bir sorunun Türkiye'de yaşayan insanları ilgilendirdiğini belirterek, "Türkiye vatandaşlarını, yurttaşlarını ilgilendiren yönü olduğunu düşünüyorum. Yoksa bu yabancı yatırımcı açısından, yurt dışında merkez bankası açısından ağırlık taşıyacak bir konu değil. Ama eğer bu iddia doğruysa çok üzüntü verici" dedi.

Fransa, İngiltere ya da Japonya'da olsaydı yöneticinin yaklaşımı daha farklı olurdu

Turhan, her ülkenin kendi gerçekliği olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Buna benzer bir olay Fransa’da, İngiltere’de ya da Japonya’da olsa o yöneticinin yaklaşım tavrı çok farklı olabilir. Her ülkenin kendi gerçekliği var."

Merkez Bankası'nda olanlara yönelik eleştiriler: Bu akşama kadar görevden alınmazsa rezalet

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın babası Erol Erkan'ın Cimer'e şikayet eden Büşra Bozkurt'un yanı sıra bankadaki uzmanların Erkan'ın babası yüzünden yurt dışına gittiği iddia ediliyor.

Merkez Bankası çalışanı Büşra Bozkurt, Başkan Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasıyla CİMER’e başvuruda bulundu. Başvuruda, Erol Erkan’a bankada oda, koruma ve makam aracı tahsis edildiği, genel müdürlere bile talimat verdiği kaydedildi. Diğer yandan Eski MB Başkanı, "Lütfetmişler! Bizim paramızla bizi kurtarmaya gelmişler. Bu Millet, bu aşağılanmayı asla hak etmiyor kabul etmiyor" şeklinde tepki gösterdi.

Baskıdan dolayı bankadan istifa edip yurt dışına giden uzmanlar

Ekonomist Kerim Rota, "Uzun zamandır finans çevrelerinde konuşulan bu gariplik sonunda resmi bir belgeye yansımış. Bu sebepten bankadan istifa edip yurt dışına giden bankanın yıllarca yatırım yaptığı uzmanlar olduğu da söyleniyordu. Bakalım Merkez Bankası bu konuda bir iletişim yapacak mı?

"Bu millet, bu aşağılanmayı asla hak etmiyor kabul etmiyor"

TCMB Eski Başkanı Durmuş Yılmaz olaya ilişkin Erol Erkan'ın, "Erol Bey sinirlenerek ve yüksek sesle, Biz sizin(85 milyon biz yurttaşlar) için Amerikalardan kalkıp geldik. Tüm düzenimiz bozuldu." dediğini iddia ederek, "Lütfetmişler! Bizim paramızla bizi kurtarmaya gelmişler. Bu Millet, bu aşağılanmayı asla hak etmiyor kabul etmiyor. Ey siyaset kurumu! Uyan ve bir ders çıkar artık. Kendi kurumlarına ve o kurumlarda yetişen insanlarına güven. 100 yaşına yaklaşan TCMB’de Banka yatırımlarıyla yetişmiş bilgisiyle birikimiyle başkanlık yapacak onca insan var" diyerek sert bir dille eleştirdi.

Erkan'ın babasıyla alakalı gazeteci Taylan Büyükşahin, 20 Aralık'taki yazısında, "Gaye Hanım’ın babası Erol Bey sürekli TCMB binasında" diyerek önceden belirtmişti. Taylan Büyükşahin'in yazısından ilgili bölüm şu şekilde:

"Gaye Hanım’ın babası Erol Bey sürekli TCMB binasında. Kızına çok düşkün olduğu biliniyor. Eğitim ve iş hayatında çoğu zaman Gaye Hanım’ın yanında oldu. Bankacılık sektöründe de bu konu bir süre konuşuluyor. Erol Bey’in TCMB binasındaki hareketleri, personel ile ilişkileri vs. Ayrıca şu anlaşılıyor, Erol Bey’in medya ve halkla ilişkiler (PR) işlerine de merakı varmış. TCMB Özel Kalem Müdürü ile ne yapılabilir düşünmüşler. Ak Parti’nin seçim çalışmalarını yapan PR ajansı, aynı zamanda TCMB’ye de hizmet veriyor. Ondan da destek alınıp bu mülakat işi ayarlanmış."

Diğer yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda Bankacılık ve Finans Kuruluşlar Genel Müdürlüğü Uzmanlığı yapmış olan ve Gelecek Partisi Eski Sözcüsü Serkan Özcan duruma, "Şayet iddialar doğruysa, bu durum tam bir rezalettir! Şayet iddialar doğruysa, bu akşama kadar bu hanımefendi görevden alınmıyorsa o da ayrı rezalettir! Sırf işini yaptığı için bir gece kararnamesiyle Naci Ağbal’ı gerekçe göstermeden görevinden alan aklın, böyle bir rezaleti kamuoyuna açıklayabilmesi mümkün değildir!" şeklinde tepki gösterdi.

Çok farklı kanallardan anlatılan bir olguydu

Eski Merkez Bankası çalışanı ve ekonomi yazarı Uğur Gürses, "Çok farklı kanallardan anlatılan bir olguydu 'baba müdahalesi'. Somut bir başvuruya konu olup kayda geçmiş. Merkez Bankası iletişimini zehirleyen bir aşamaya geçmiş durumda. Bankanın başkan ve yardımcılarından oluşan bir 'yönetim komitesi' var. Artık onların da sorunu..."