Gübre artış oranında TÜİK oyunu: TÜİK'e göre yüzde 53; çiftçiye göre yüzde 100

Gübre artış oranında TÜİK oyunu: TÜİK'e göre yüzde 53; çiftçiye göre yüzde 100
CHP Niğde Milletvekili Fethi Gürer, çiftçinin sorunlarını dile getirdi. Üreticilere devletin verdiği 16 milyarlık mazot desteğinden 3 katı fazla vergi alındığını belirterek çiftçilerin kullandığı mazottan 43 milyar TL vergi alındığı söyledi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Bor, Altunhisar ve Çiftlik ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Gürer’in konuşmasında, mazot desteği olarak 16 milyar TL verilmesine rağmen çiftçilerin kullandığı mazottan 43 milyar TL vergi alındığı söyledi.

Desteğin üç katı vergi alınıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçiye mazot desteği veriliyor, değil mi? Cumhurbaşkanlığı Plan Bütçe Komisyonu'nda hazırlanan kitapta 2024 yılı için çiftçiye verilen mazot desteğinin 16 milyar lira olarak belirtildi. Bizim çiftçimiz şu anda mazot desteği alıyor. Peki, Türkiye'de tarımda ne kadar mazot kullanılıyor? 3 milyar litre tarımda mazot kullanılıyor. Çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV ve KDV olarak ne kadar alınıyor? 43 milyar lira alınıyor” dedi.

Gürer, çiftçilere yönelik önerisini şu şekilde dile getirdi: “Ben de diyorum ki, gelin 16 milyar desteği vermeyin, çiftçiye kırmızı mazot verin. ÖTV ve KDV'yi kaldırın. O zaman 43 milyar lira çiftçi vergi vermemiş olur; 3 katı avantajı olur. Ama bunu yapmıyorlar. Yapılması gereken bu.”

Gürer: Gübrede TÜİK oyunu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre fiyatlarındaki artışa ve oynanan oyuna dikkat çekerek, “Gübre önemli ölçüde yurt dışından ithal ediliyor. Yerli gübre fabrikaları özelleştirildi, satıldı. Gübrede çiftçiyi sübvanse etmek gerekiyor. DAP gübre fiyatları yine tırmanmaya başladı. Niye? Taban gübreye ihtiyaç olduğu zaman DAP gübre artıyor. Üst gübreye ihtiyaç olduğu zaman üst gübre artıyor. Şimdi üst gübrenin fiyatı düşmeye başladı, DAP gübre yine yükselmeye başladı. Çiftçinin neye ihtiyacı varsa onun fiyatını arttırıyorlar” şeklinde konuşan Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hesaplamalarına da eleştiri getirdi: “TÜİK hesaplama yaparken diyor ki, gübrelerin artış oranı %53. Oysa çiftçinin gübreye ihtiyacı olduğu döneme göre gübredeki fiyat artışına bakılırsa %100'den fazla. Bu şekilde de oyun oynanıyor.”

Domates üretimindeki sorunlar

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çiftlik ilçesine bağlı Divarlı köyünde çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Gürer, bu yıl Türkiye genelinde 1 milyon ton fazla domates üretildiğini belirtti ve Türkiye’nin 14 milyon ton domates üretimi ile dünya çapında ilk beşte yer aldığını vurguladı. Ancak, siyasi iktidarın salça ihracatını sınırlamasının, üreticilerin mağduriyetine yol açtığını ifade etti.

Gürer, “Geçen yılki ürünleri işleyen fabrikalar, ihracat yasağı nedeniyle domateslerini yurt dışında satamadı. Stoklarda mal birikti ve fabrikalar, ‘Ben 3 liraya anlaşma yaptım ama çiftçinin bu domatesi benden başka verecek yeri yok’ dedi. Bu durumda ne yapıldı? Çiftçinin canını çıkardılar, 2 liradan aldılar, hatta 1,5 liradan aldılar. Sözleşmelerine uymadılar, çiftçiler 1 liradan satmak zorunda kaldı. İşçiliği bile kurtaramadı. Çiftçiler haklı olarak isyan etti. Eğer ihracat yasağı Mayıs ayında değil de şubat ayında kaldırılmış olsaydı, stoklar da salça olmazdı ve şu anda salçalık domatesle ilgili büyük bir sorun yaşanmazdı. Türkiye, yemeklik domateste önemli bir merkezdi. Şimdi yemeklik az üretiliyor, salçalık çok üretiliyor. Öyle olunca ne oldu? Yemeklik domatesin de fiyatı fırladı. Bu tamamen yönetememenin getirdiği plansızlık, programsızlığın, öngörüsüzlüğün sonucu. Eğer doğru bir planlama olsaydı, bugün bunları yaşamayacaktık.”

Gürer uyardı: Kışlık patates de yazlık patates gibi bu yıl kötü bir durumda olacak

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üretiminde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini detaylı bir şekilde açıkladı. Ömer Fethi Gürer, patates üretiminde yaşanacak sorunların Ekim ayında belirginleşeceğini ifade etti ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu duruma nasıl müdahale etmesi gerektiğini açıkladı.

Gürer, “Ekim ayında yazlık patatesin sorun olacağı açıkça belli. Bu durumda Toprak Mahsulleri Ofisi ne yapacak? Bugünden çiftçilere ‘Tarladaki patatesinizi ölü fiyatına satmayın, ben sizin yanınızdayım’ demesi gerekiyor. Bu kadar basit bir çözüm var. Devlet, patates alım garantisi vermelidir. Tarım Kredi, Türk Şeker veya TMO aracılığıyla bu ürünlerin alımını garanti ederse, fiyatlar doğru bir şekilde oluşur. Aksi takdirde, kışlık patates de yazlık patates gibi bu yıl kötü bir durumda olacak.

“Süt de para etmiyor, hayvancılık da para etmiyor”

Çiftlik ilçesinde Ömer Fethi Gürer’e tarımda yaşadıkları sorunları anlatan veteriner hekim Fatih Öztürk, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi: “Süt de para etmiyor, hayvancılık da para etmiyor. Bitirmek üzereler, bitirecekler. Sadece bura için değil, her yerde bitirecekler. Şimdi zorla milleti sıkıştırıyorlar. 13,5 TL olan sütü 12.5 TL’ye çektiler, daha da çekecekler. Şimdi milleti sıkıştırıyorlar, sütü almıyorlar. Güneş çarığı, çarık ayağı sıkıyor. Patates para etmiyor, kayısısı para etmiyor,vişne para etmiyor, kiraz para etmiyor. Bu millete nasıl olacak?”
Öztürk, üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkına da dikkat çekti: “Köylü olmadı mı? Atatürk'ün dediği gibi, köylü olmadı mı, bittik bittik. Köylü milletin efendisi. Üreticide ucuz, pazarda pahalı. Parayı aradaki komisyoncular kazanıyor. Yani bu şebekenin çökertilmesi lazım” dedi. Öztürk, mazot fiyatlarındaki artışı da gündeme getirerek, “Geçen yıl herkes mazotu konuşuyordu, mazot 50 lira oldu diye. Şu an mazotu kimse konuşmuyor. Niye biliyor musunuz? Bizi uyuttular. Şu an siz de çıkıyorsunuz pazara, bin liradan aşağı alışverişinizi bitirin gelemezsiniz. Vatandaşı bitirdiler yani. Adamlar bitirdiler” ifadelerini kullandı.

Aracılar çiftçinin sırtından kazanıyor

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Çiftlik ilçesi Süt Üreticileri Birliği Başkanı Gökhan Kılınç ile de görüştü ve çiğ süt birliklerinin sorunlarını değerlendirdi. Ömer Fethi Gürer, “Çiğ süt birlikleri var. Birlikler teknik anlamda da destek ama kooperatifleşme olmadan sütün saklanabilir boyutta, küçük aile tipi işletmelerden alınıp korunması sağlanmadan aracıların elinden kurtulması mümkün değil” dedi. Aracılık sisteminin süt fiyatlarını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gürer, “Aracılık sistemi varken de doğal olarak aracı sütü alıyor, bir de kendi karını koyuyor, sonra götürüp sanayiciye veriyor. Türkiye'de yemi sanayici satıyor. Sanayici, kendi yeminden taviz vermiyor ama sütü alırken en düşük fiyatla alayım diyor” diye konuştu.

Üretici: Enflasyonu bizim üzerimizden düşürmeye çalışıyorlar

Gürer, bir üreticiden gelen şikayeti de paylaşarak, “Bana üretici bir arkadaş dedi ki, 'Enflasyonu bizim üstümüzden düşürmeye çalışıyorlar. Çiftçinin canı çıkmış, enflasyonu düşürecek başka yer bulsunlar.' Onun için sütte de şu an düşen fiyat, süt ineklerinin kesime gitmesine neden olur. Süt ineği dediğin doğuran inek; anaç inek en az 5 kere doğum yapar. Şimdi sen bir süt ineğini iki, iki buçuk yıllık süreçte doğumdan sonra bakamayıp kesersen, en az 3 tane hayvanı da beraberinde kesmiş oluyorsun. O zaman Türkiye'de hayvan açığı giderek artacak” uyarısında bulundu. CHP Li vekil Ömer Fethi Gürer, yetkililere seslenerek, “En azından süt ineği, gebe inekler kesimi yasak. Ama Anadolu'da bunu dinleyen yok, kesime veriyorlar. Bu ilerleyen süreçte sorunların artmasına neden olur” dedi."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar