Hep geliyordu bu defa gitti: Net hata noksanda ne oluyor?

Hep geliyordu bu defa gitti: Net hata noksanda ne oluyor?
Merkez Bankası mart ayına ilişkin olarak ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre ilk çeyrekte ödemeler dengesi 4,48 milyar dolar açık verirken, 12 aylık cari açık ise 54,2 milyar dolar olarak kaydedildi.Merkez Bankası'nın...

Merkez Bankası mart ayına ilişkin olarak ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre ilk çeyrekte ödemeler dengesi 4,48 milyar dolar açık verirken, 12 aylık cari açık ise 54,2 milyar dolar olarak kaydedildi.

Merkez Bankası'nın verilerine göre son dönemlerde sürekli verdiği büyük fazlalarla dikkat çeken net hata noksan oranı ise bu kez eksi yazdı. martta net hata noksanı 2,44 milyar dolar açık verirken, 3 aylık net hata noksanı ise 800 milyon dolar eksi yazdı. Bu yılın aralık ayında da net hata noksan girişi 428 milyon dolarla cumhuriyet tarihinin en yüksek net hata noksan girişi olarak kayıtlara geçmişti.  2022 yılının ilk çeyreğinde ise net hata noksan kalemine 5,7 milyar dolarlık giriş gerçekleşmişti. 

Net hata noksanı; kaynağı belirlenemeyen döviz giriş veya çıkışlarını ifade etmek için kullanılan bir göstergedir.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'de son 17 aydır devamlı olarak cari açık verirken, net hata noksanda yaşanan döviz girişleri ekonomi çevrelerinde tartışma konusu olmuştu. Bazı çevreler ekonomide yaşanan döviz açığının net hata noksan kalemlerinden gelen "kaynağı belirsiz" parayla kapatıldığını söylemiş. Hatta bazı kesimler söz konusu paraların kara yoluyla Türkiye'ye sokulduğuna dair spekülasyonlar ortaya atmıştı.

İddialar arasında bu tutarların Körfez Ülkelerinden ve Rusya'dan gelen parasal yardımlar olduğu da bulunuyordu.

Ekonomist Mahfi Eğilmez 2022 Eylül'de kaleme aldığı bir yazıda "2022 yılının ilk yedi ayında 36,7 milyar dolarlık cari açığın yüzde 66’sı nereden geldiği bilinmeyen paralarla yüzde 22’si rezervlerle karşılanmış. Demek ki cari açığın yalnızca yüzde 12’si nereden geldiği bilinen ve rezervlerde olmayan paralarla karşılanmış." diyerek net hata noksanındaki girişin boyutlarını ortaya koymuştu.