İş ve inşaat makinaları sektörlerinden Dünya Çevre Günü mesajları: Hedef AB Yeşil Mutabakatı ile ileri teknoloji ve karbon sıfır üretim

İş ve inşaat makinaları sektörlerinden Dünya Çevre Günü mesajları: Hedef AB Yeşil Mutabakatı ile ileri teknoloji ve karbon sıfır üretim
Dünya Çevre Günü dolayısıyla Türkiye İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş ve Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER)...

Dünya Çevre Günü dolayısıyla Türkiye İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş ve Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün birer mesaj yayınlayarak sektörde dijitalleşmenin sosyal ve çevresel yararlar sağladığına dikkat çekti.

İSDER BAŞKANI KARATAŞ: YOL HARİTAMIZ; DİJİTALİZASYON, SIFIR KARBON AYAK İZİ VE PAYLAŞIM EKONOMİSİ

Türkiye İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş’ın Dünya Çevre Günü mesajı şöyle:

“Dünya genelinde her gün 85 milyon paket ve doküman teslim ediliyor. Artan küresel demografik eğilimler ve e-ticaret patlaması da lojistik sektörünü canlandırıyor. Dijital platformlar giderek daha önemli hale geliyor ve küçük işletmelerin bile küresel erişime sahip olmasına ve endüstri devleriyle rekabet etmesine izin olanak sağlıyor. Bunun yanında dijitalleşme, lojistik sektörünün bazı verimsizliklerinin de önüne geçerek sosyal ve çevresel faydalar sağlar.

EMİSYONLARI AZALTABİLİRİZ

Dijital dönüşüm verimliliği artırabileceği gibi enerji tüketimini ve emisyonları da azaltabilir. Biz de bu kapsamda sektörümüzde dijitalizasyon ve çevre duyarlığı hassasiyetlere öncelik vererek harekete diyoruz.  Ülke olarak tarafı olduğumuz Paris İklim Anlaşması ile temeli atılan Sıfır Karbon Hedefi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı taahhütlerimiz doğrultusunda sektörümüzde inovatif çözümler üretiyoruz.

ELEKTRİKLİ İŞ MAKİNELERİ

Çevreye duyarlı makine üretme bilincimiz gelişiyor ve farklı motor türlerinin geliştirilmesini sağlıyoruz. Forkliftlerde de yenilikler geliyor. Örneğin teknolojik gelişmeler ile elektrikli forkliftler gelişiyor. İstifleme konusunda özellikle elektrikli forkliftler tercih ediliyor. Dünya genelinde çevre standartlarının ve insan sağlığı konusunda uygulanan standartların her geçen gün iyileştirilmesini elektrikli akülü forkliftlerin kullanımın artırıyor.

ATIK YÖNETİMİ, ENERJİ TASARRUFU, ÇEVRE İLE UYUMLU YAKIT VE YAĞLAR

Biz sektör olarak üretim süreçlerimizde Atık yönetimi, Enerji tasarrufu, çevreyle uyumlu yakıt ve yağların kullanımı, kullanılan kimyasal miktarlarının azaltılması gibi standartlarımızı uyguluyoruz.

Diğer yandan ürün geliştirmede örneğin prototiplerimizi 3D yazıcılar ile; çevreye karşı duyarlı, stoksuz, maliyet ve zaman açısından da tasarruflu, esnek üretim cihazları ile üretiyoruz.

ENDÜSTRİ 4.0 İLE TEKNOLOJİ ODAKLI ÜRETİM, SIFIR KARBON HEDEFİ

Sektörümüzdeki işletmelerin, belirli bir zamanda bir depo veya fabrika alanında; makine performansı, çevresel koşullar, enerji tüketimi, stok durumu veya malzeme akışı konularında neler olduğunu bilmelerine olanak tanıyan Endüstri 4.0 uygulamalarına yani teknoloji odaklı, yüksek hızlı bir ortamda üretime geçişlerine öncülük ediyoruz.

Böylece dijitalleşme, iklim, sürdürülebilirlik hassasiyetleri ile sektörlerimizi yeniden kurguluyoruz. Bu kapsamdaki yol haritamızı da “Dijitalizasyon, Sıfır Karbon Ayak İzi ve Paylaşım Ekonomisi” modelleri ile açıkladık. Diğer yandan yeşil Mutabakatın ana unsurlarından biri ilgili tüm ürün mevzuatına etki edecek olan döngüsel ekonomidir.

Bu ana tema altında, 10 Mart 2020 tarihinde AB Yeni Sanayi Stratejisi, 11 Mart 2020 tarihinde ise Döngüsel Ekonomi Eylem Planı açıklanmıştır. Böylece AB, hammadde temini aşamasından ürünlerin üretimi, tüketimi ve atık yönetimine dair döngüsel bir yaklaşım ile yeni kurallar getirileceğini açıklamış, elektronik ve bilişim teknolojileri, piller ve araçlar, ambalaj, plastikler, tekstil, yapı ve inşaat, gıda, su ve besinler öncelikli sektörler olarak belirlenmiştir. Biz de tüm üretim ve yönetim süreçlerimizi bu anlayış ile kurguluyoruz.

Sektördeki yenilikler ve gelişmeleri takip ederek güçlü şekilde çalışmaya devam ediyoruz. İSDER Online rakamlarına göre, 2022 yılında 12 bin 931 adetlik satış rakamına ulaştık. 2023 yılına da güçlü bir satış ivmesiyle başladık. Bu yılın ocak ayında, 1.349, Şubat’ta 834, mart ayında 1.874 ve Nisan ayında ise 1.503 istif makinası satışı gerçekleştirdik.”

İMDER BAŞKANI AKGÜN: KÜRESEL REKABETTE ÖNEMLİ BİR OYUNCUYUZ

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün, Dünya Çevre Günü mesajında, sektörün 2023’e güçlenerek başladığını söyledi, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nı çalışmalarında temel aldıklarını anlattı:

İnşaat, madencilik, sanayi ve tarım başta olmak üzere hemen her sektörüne doğrudan veya dolaylı olarak hizmet sağlayan iş makinaları sektörü 2022 yılını toplam 11 bin 43 adetlik yeni makina satışıyla tamamladı. Türkiye iş makinaları sektörü 2023 yılına da son derece güçlü satış rakamlarıyla başladı.

İMDER Online rakamlarına göre yılın Ocak’ta 795, şubat ayında 856, Mart’ta 1.412 ve Nisan ayında da 1.174 iş makinası satışı yapıldı. Sektör olarak Avrupa, Orta Doğu, Rusya, Kuzey Afrika ve Orta Asya pazarları başta olmak üzere toplamda 133 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.

2022 yılı ihracatımızdaki başlıca ülkeler Rusya, Almanya oldu. İş makinaları sektöründe önemli bir konumda olan Almanya’ya makina ihracatı yapıyor olmamız Türk makina sektörünün dünya ile entegrasyonu noktasında önemli bir göstergedir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan pazarların tamamının yakınına yaptığı ihracat ile kendini kanıtlayan iş makinaları sektörü, sanayi üretimindeki payı, dışa açılma ve yatırım gibi konularda Türkiye’deki en önemli sektörlerin arasındadır.

SEKTÖR OLARAK AVRUPA'DA 7'NCİYİZ

Türk iş ve inşaat makinaları sektörü, pazar büyüklüğü olarak Avrupa’da 7’nci, dünyada ise 11’inci sırada yer almaktadır. Yüksek mühendislik kabiliyeti ile ürettiğimiz üstün kaliteli makinalarla küresel rekabette önemli bir oyuncuyuz.

Küresel ölçekte rekabet eden Türk iş, inşaat ve istif makinaları sektörü olarak hem üretimde hem ürünlerimizde yeni teknolojilere ayak uydurmaya devam etmek, sesimizi tüm dünyaya duyurabilmek adına en büyük motivasyonlarımızdan biri.

Bu hedeflerimize ulaşabilmek adına, alanında uzman paydaşlarımızın katkılarıyla oldukça yoğun bir ajandayı ve eş zamanlı pek çok projeyi birlikte yürütüyoruz. İstikrarlı, istihdam yaratan, teknoloji ağırlıklı, çevreye duyarlı ve sosyal sermayesi güçlü bir dünya için hep birlikte çalışıyoruz. Avrupa Birliği (AB), 11 Aralık 2019 tarihinde açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ile 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta olma hedefini ortaya koydu.

ÇEVREYE BÜYÜK KATKILAR SUNABİLİRİZ

AB, bu hedefe ulaşmak için yeni bir büyüme stratejisi benimseyeceğini ve tüm politikalarını iklim değişikliği ekseninde yeniden şekillendireceğini açıkladı. Sanayiden finansmana, enerjiden ulaştırmaya ve binalardan tarıma uzanan bir dizi alanda AB politikalarında kapsamlı değişiklikler öngören Yeşil Mutabakat, Tek Pazar’ın tesisinden bu yana AB’nin en büyük girişimlerinden birisi.

Biz de iş makineleri sektörü olarak bu bilinçle hareket ederek çevreye büyük katkılar sunabiliriz. Kiralama sektörü örneğin bizim katkı verebileceğimiz alanlardan birisi. Bu kapsamda bu yıl 3-4 Ekim tarihlerinde elektrifikasyon, dijitalizasyon, otonom makinalar, endüstri 4.0 ana başlıkları çerçevesinde İMDER & İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği- İSDER olarak uluslararası bir etkinliği (3. Uluslararası İş ve İstif Makinaları Kongresi ve Kiralama Zirvesi) hayata geçireceğiz. Bu doğrultuda planlamış olduğumuz çalışmalara hız kesmeden devam ettiğimizi ve yeni dönemde tüm paydaşlarımız ortak çalışmalar yürütme hazır olduğumuzu belirtmek isterim.”