İşsizlik maaşı 2025'te ne kadar olacak? İşte olası rakamlar
SGK uzmanı İsa Karakaş, bugün Türkiye Gazetesi'ndeki köşe yazısında işsizlik maaşlarına yapılacak zamla ilgili hesap yaptı, tahmini rakamı açıkladı. İşte Karakaş'ın o yazısı...
"TÜİK’in 10 Ekim 2024 günü yayınlanan Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 3 milyon 55 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise %8,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,0 iken kadınlarda %11,4 olarak tahmin edilmiştir.
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,7 puan artarak %27,2 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %18,2 iken işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı %18,7 olarak tahmin edilmiştir. Bu bağlamda ülkemizde çeşitli nedenlerle iş aramayanlar, çalışma gücü ve yeterliliğinde olmasına karşın çalışma hayatından çekilenler ile diğer işsizler dikkate alındığında işsizlik rakamlarının hâlen yüksek seviyelerde seyrettiği söylenebilir. Bu sene uygulanacak yeni ekonomik programda öngörülen hedeflerin tutturulması için öngörülen daralma da istihdama negatif yansıyacaktır.
Dolayısıyla işsizlikle birlikte hayat pahalılığı tüm ailelerin geçimlerini daha da zorlaştırmaktadır. İşsizlik dönemlerinde ise işsizlik sigortasından verilmekte olan işsizlik ödenekleri, bir nebze de olsa işsizlere ve ailelerine rahat nefes aldırmaktadır.
2025 işsizlik maaşı
Ekonomik daralmayla birlikte yılbaşına bir ay kadar zaman kala çok sayıda okurumuz yeni yılda işsizlik maaşının ne kadar olacağını merak etmektedir.
2025 yılında işsizlik ödeneği hesabı
Bir iş yerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara belirli şartlarla halk arasında “işsizlik maaşı” olarak bilinen işsizlik ödeneği verilmektedir. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır.
Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır. İşsizlik ödeneği nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilememektedir.
Yasa gereği işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için sigortalı işsizin ödeneğe esas kazançları ne kadar yüksek olursa olsun en yüksek ödenek olan 15.880,54 TL tutarında ödenek verilmektedir.
Asgari ücrete yapılacak zam oranı ile değerlenecek
Hâlen uygulanmakta olan bu ödenek taban ve tavanı yılbaşından itibaren asgari ücrete yapılacak güncelleme oranında değişecektir.
2025 Ocak ayından itibaren geçerli olacak olan asgari ücret ilgili tabloda olduğu gibi analiz edilmişti.
Bu analize göre yılbaşından itibaren işsizlik ödeneğinin en alt ve en üst sınırlarında tahmini %35 oranında artışın kuvvetle muhtemel olduğunu söyleyebiliriz.
Buna göre asgari ücretten çalışanların işsizlik ödeneğinin 7.940 TL’den 10.720 TL’ye kadar, çalışırken prime esas kazançları yüksek olanların ise en fazla alacakları ödenek miktarı da 15.880 TL’den 21.438 TL’ye kadar yükselmesi muhtemeldir."
Kaynak:Haber Merkezi