İzmir’de döviz kuyruğu: Böyle giderse seçimlere dayanmayacak

İzmir’de döviz kuyruğu: Böyle giderse seçimlere dayanmayacak
Dolar ve euronun TL karşısında değer kazanmaya devam etmesi vatandaşları dövize yöneltti. İzmir’deki döviz bürolarında kuyruklar oluştu. İktisatçı Murat Kubilay, döviz kurunu baskılama politikasının seçime kadar dayanmayacağını...

Dolar ve euronun TL karşısında değer kazanmaya devam etmesi vatandaşları dövize yöneltti. İzmir’deki döviz bürolarında kuyruklar oluştu. İktisatçı Murat Kubilay, döviz kurunu baskılama politikasının seçime kadar dayanmayacağını söyledi.

Döviz ve altında peş peşe yaşanan artışlar vatandaşları döviz bürolarına yöneltti.  Dolar serbest piyasada 19,50 sınırını zorlarken, Kapalıçarşı’da 20 TL’yi buldu. Euro da sürekli yukarı doğru hareket ederken, altının gramı 1.250 TL’yi aştı. İzmir’de ise vatandaşlar döviz bürolarında kuyruk oluşturdu.

Ege’de Son Söz’den Diren Çelik’e konuşan İktisatçı Dr. M. Murat Kubilay, iktidarın döviz kurunu baskılama politikasının seçime kadar dayanabileceğinden kuşku duyduğunu dile getirerek, “Enflasyon yüksek seyrettiği için Türk lirasına talep yok. Düşük faizlerden ötürü, döviz talebi yüksek, bir taraftan da ticari olarak büyük açık veriyoruz. Haliyle, ticarette ithalat daha fazla olduğu zaman döviz ihtiyacı oluşuyor. Türk lirası güvenli liman olarak görülmüyor. Dolar veya altın veya euroyani döviz bu konuda daha itibarlı bulunuyor. Tüm bu nedenlerden ötürü hem şirketlerin hem bireylerinin dövize talebi var. Bu döviz talebini bankalar Merkez Bankası’ndan gelen düzenlemeler neticesinde karşılayamıyorlar. Bu karşılanmadığı zaman doğal olarak talep döviz büfeleri veya fiziki altına dönüşüyor” dedi.

“DÖVİZE ERİŞİM ZORLUĞU YAŞANABİLİR”

Dövize erişim zorlukları yaşanacağı düşüncesinin olduğunu söyleyen Kubilay, “Kurdaki hızlı yükseliş beklentisi, seçimlerin yaratmış olduğu belirsizlik, son dönemde üst üste gelen düzenlemelerden ötürü sermaye kısıtlamaların genişleyeceği, yani dövize erişim ve zorluklarının daha fazla olabileceği düşüncesiyle bu kurumlara, döviz büfelerine ve kuyumculara rağbet iyice arttı. Zaten verilerle de bunu gösterebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Altın ithalatının da rekor kırdığını kaydeden Kubilay, “Türkiye'nin parasal olmayan altın ithalatı, tüm zamanların rekorunu kırdı. Yaklaşık 30 milyar dolara geldi son 1 yılda. Tam da bu dönemde Merkez Bankası’nın uygulamaları neticesinde bankalar müşterilerini caydırmak durumunda kaldıkları için döviz alım ve satımdaki marjı açıyorlar. O açık bireylerde yüzde 4’e kadar yükseldi ki bu çok yüksek bir orandır. Yani dövizi aldığınız fiyatın yüzde 4 altına hemen satabiliyorsunuz. Aynı zamanda günlük alım satımları da ortadan kaldıran bir durum. Dolayısıyla herkes ‘tek bir ürünü alayım ve saklayayım’ durumuna geçiyor. Böyle bir durumda önümüzdeki dönemde bu hatalarda ısrar edilirse daha büyük bir panik olacak ve neticesinde şu anda baskılanan kuru serbest bırakmak zorunda kalacaklar. Böyle giderse döviz kurunu baskılama politikası seçimlere dayanmayacak. Dolayısıyla da şu anda serbest piyasadaki gerçek kurulan 20 TL üstüne rahatlıkla çıkacak. Ne kadar kötü olup olmayacağını, seçimlerin ikinci tura kalıp kalmaması, ilk turda kimin kazanacağı ve seçim sonucunun nasıl bir istikrar getireceği gibi faktörlere bağlı... Onları da görmek gerek. Ama şu haliyle Türk lirasının maalesef cazip olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim” diyerek sözlerini noktaladı.