Kamu bankaları tek ATM'de toplanıyor: TAM

Kamu bankaları tek ATM'de toplanıyor: TAM
Kamu bankaları Türkiye’nin ATM Merkezi 'TAM' platformunda buluşuyor. VakıfBank, Halkbank, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım , Vakıf Katılım, Emlak Katılım ve PTT ATM'leri tek ATM'de toplanıyor.

TAM ile daha hızlı ve avantajlı hizmet sunabilmek için bankacılık işlemlerinin tek noktadan çok daha kolay yapılabilmesi için para yatırma, para çekme, bakiye sorgulama gibi işlemlerle sınır olmayacak.

Halihazırda 81 ilde 5.600 adedi geçen TAM ATM ile müşterilere hizmet sunmaya devam eden platform, yakın gelecekte üye bankaların tüm ATM’lerinin sisteme dahil edilip 19 bin adede ulaşılmasıyla birlikte hem müşteriler hem de TAM üyesi bankalar bugün için yakaladıkları avantajı daha da ileri bir noktaya taşıyacaklar.

tam.jpeg

Bu iş birliği sonucunda ATM’lerin çok daha kolay erişilebilir ve ücretsiz kullanılabilir olmaları ile müşteri alışkanlıklarının da değişmesi, konvansiyonel şube bankacılığının işlem payının azalıp, operasyonel süreçlerin daha iyi yönetilmesi ve sektörün hizmet kalitesinin artması öngörülüyor.

TAM (Türkiye’nin ATM Merkezi) Projesi ile;

  • Platforma dahil banka müşterileri masrafsız ve komisyonsuz hizmet alabilecek,
  • Tüm ATM bileşenleri tek bir merkezden yönetilecek,
  • ATM’ler üzerinde yeni ve ortak bir yazılım çalışacak,
  • Yeni yazılım sayesinde mevcuttaki sınırlı işlem seti genişleyerek müşterilerimize tam set olarak hizmet sunulacak,
  • Yeni bir ATM markası oluşturularak bankaların verimlilik esasını önceliklendirerek hizmet vermesi sağlanacak,
  • Optimizasyon sayesinde aynı hizmet noktalarındaki ATM’lerin ihtiyaç duyulan lokasyonlara yönlendirilmesi ile birlikte finansal erişilebilirlik artacak,
  • Nakit ve çevresel sistemler yönetimi tek elden yürütülecek,

“TAM” ile birlikte, ATM’ler ortak bir marka yönetimi altında birleşecek. Yurt çapında yaygın hizmet ağına sahip olacak bu organizasyon ile banka müşterileri avantajlı hizmet noktalarını yeni marka ve logo ile tanıyacak, “TAMATM’leri müşteriler için her noktada ulaşılabilir olacaktır.

Projeye dahil tüm bankaların ATM operasyonlarının yönetilmesine ilişkin kullanılan tüm kaynak bileşenleri tek çatı altında optimize edilecek ve tüm nakit yönetim organizasyonu proje paydaşlarının kontrolünde gerçekleştirilecektir. Böylelikle sağlanan maliyet tasarrufunun yanı sıra benzer tasarruf projeleri için bu model örnek olacaktır.

Platformda yer alan ATM’lerin konumları da yeniden incelenerek, ortak marka ile yönetilmeye başlanacak olan ATM’lerden aynı lokasyonda bulunanlar, verimlilik ilkesi çerçevesinde ihtiyaç olan bölgelerde kullanıma sunulabilecektir. ATM parkuru optimize edilmesi ile birlikte hem müşterilerimizin hizmete erişimi artmış olacak hem de elde edilecek tasarruf sayesinde fayda maliyet bileşeni optimize edilmiş olacaktır.

Projeye dahil bankalarımızın nakit ve çevresel sistemler yönetim süreçleri ve nakit operasyonları da birleştirilerek ATM’lerde atıl para bulundurulmasının önüne geçilecek ve bu doğrultuda da ciddi tasarruf sağlanacaktır.

ATM’lerin çok daha verimli konumlandırılması, ATM tahsis sürecinin etkin yönetimi, merkezi yönetim sonucu operasyonel maliyetin azaltılması, etkin nakit yönetimi ve güvenlik konularında avantaj sağlanırken, artan finansal erişim imkanıyla müşterilere daha çok noktada masrafsız işlem yapabilme fırsatı sunulacaktır.

Projenin önemli bir parçası olan optimizasyon çalışmaları ile birlikte, müşteri memnuniyeti düşmeden, daha az sayıda ATM ile daha yaygın ATM ağına sahip olunacaktır. Bu çalışma ile birlikte satın alma ve bakım/onarım kalemleri, yazılımın tekleştirilmesi ve ATM’de bulundurulması gereken nakit paranın alternatif şekilde değerlendirilmesi ile birlikte TAM projesinin orta vadede ülkemize yaklaşık 500 milyon dolar katkı sağlanması beklenmektedir.

Bu ortaklık milli sermayenin ülkemiz sınırları içinde kalarak sınırlı kaynakların etkin ve verimli kullanılması açısından da büyük öneme sahiptir. TAM Projesi sahip olduğu inovatif teknoloji ve altyapı sayesinde genişlemeye açık bir platformdur. Bu sayede ülkemizde faaliyet gösteren diğer bankalarımız da sistemlerini “TAM”a entegre edebilir, böylece “TAM”ın avantaj ve imkanlarından tüm bankaların müşterileri faydalanabilir.

Proje ile ayrıca, orta ve uzun vadede ATM donanım ithalatının dengelenerek Türkiye'nin dış ticaret dengesine olumlu katkıda bulunulması ve makro düzeyde kamu faydası sağlanması hedeflenmektedir.