Keçiler,inekler, tarım makineleri hepsi icradan satılık!
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım ve hayvancılıkta yaşanan krizle birlikte üreticilerin icralık hale geldiğini belirtti.
Hayvanlar, makineler, damlar: Hepsi icrada
Gürer, Tekirdağ ve Eskişehir’de onlarca keçi, oğlak ve Holstein cinsi ineklerin, üreticilerin borçlarını ödeyememesi nedeniyle icra yoluyla satışa çıkarıldığını hatırlattı.
“Bir üreticinin hayvanlarını kaybetmesi sadece bireysel bir kayıp değil, ülke hayvancılığının kapasitesini doğrudan azaltan bir durumdur” diyen Gürer, icradaki hayvan satışlarının yaygınlaştığını, bunun tarımın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini vurguladı.
Tarım makineleri de elden gidiyor
Gürer, üreticinin üretim yapabilmesi için gerekli tarım makinelerinin dahi icra yoluyla satıldığını söyledi. Nisan ve Mayıs aylarında Niğde’den sıyırıcı bıçak, Bursa’dan ekim mibzeri, Denizli’den balya makineleri, İzmir ve Manisa’dan tarım ekipmanlarının satış ilanlarının yayımlandığını belirtti.
“Üretici traktörünü, mibzerini, balya makinesini kaybediyor. Üretim yapamaz hale geliyor. Zincir kopuyor” dedi.
Besi damları da icrada
Mayıs ayında Tekirdağ, Sivas, Eskişehir, Bitlis, Çanakkale ve Denizli’de toplam altı besi damının icra yoluyla satışa çıkarıldığını belirten Gürer, “İşletmelerin temeli sayılan bu yapılar satılıyorsa, tarım ve hayvancılık iflas bayrağını çekmiş demektir” diye konuştu.
34 milyar liralık borç artışı bir ayda gerçekleşti
Gürer, sadece son bir ayda tarım sektörünün toplam borcunun 935 milyar 936 milyon TL’den 970 milyar 137 milyon TL’ye çıktığını, bu artışın 34 milyar lira olduğunu söyledi. “Çiftçi artan girdi maliyetlerini karşılamak için borçlanıyor ama bu borçlar ödenemediği için icralar başlıyor” ifadelerini kullandı.
İthalat artıyor, yerli üretici çöküyor
Gürer, yıllardır her yeni Tarım Bakanı’nın “ithalatı bitireceğiz” dediğini hatırlatarak, “Ancak ithalat arttı, yerli üretici hayvanını satmak zorunda kaldı. Hayvancılıktan çekiliyor. İthalata harcanan milyarlar yerli üreticiye destek olarak verilseydi, bu tablo ortaya çıkmazdı” diye konuştu.
Somut destek ve çözüm çağrısı
CHP’li Gürer, tarımda sürdürülebilirlik için üreticinin borçlarının ertelenmesi, kredi koşullarının iyileştirilmesi ve üretime doğrudan destek verilmesi gerektiğini söyledi. “Aksi halde et üretimi azalacak, ithalat daha da artacak. Gıda güvenliğimiz tehlikeye girecek” uyarısında bulundu.
Kaynak:Haber Merkezi