KİT'lerde borç krizi: Hazine borcu 9,5 milyar TL’ye ulaştı

KİT'lerde borç krizi: Hazine borcu 9,5 milyar TL’ye ulaştı
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT), kötü yönetim ve liyakatsiz atamaların etkisiyle 2024 yılına rekor borçla girdi. 2019’da 3,5 milyar TL olan Hazine borcu, 9,5 milyar TL'ye yükseldi. TCDD, 8,8 milyar TL'lik borçla en fazla borcu olan KİT olarak öne çıktı.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) Hazine’ye olan borçlarında çarpıcı artış yaşandı.

Yönetim kadrosunda yer alan isimler nedeniyle “AKP’nin arka bahçesi haline getirildi” eleştirilerinin yöneltildiği TCDD, en fazla Hazine borcu olan KİT oldu.

Milyarlarca borcun vadesi doldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Temmuz itibarıyla Hazine Alacak Stoku verilerini açıkladı. Veriler, KİT’lerin Hazine borcunda yıllara göre yaşanan artışı bir kez daha gözler önüne serdi. TCDD, uzun süredir elinde bulundurduğu en fazla Hazine borcu olan KİT olma unvanını yine kimseye kaptırmadı.

KİT'in toplam Hazine borcu 9,5 milyar

Bakanlığın verilerine göre, 31 Temmuz itibarıyla dört adet KİT’in toplam Hazine borcu, 9 milyar 525 milyon 723 bin TL’ye ulaştı. KİT’lerin Hazine borçlarına göre sıralandığı listede TCDD, 8 milyar 805 milyon 505 bin TL’lik borç ile ilk sırada yer aldı. TCDD’nin toplam 8,8 milyar TL’lik Hazine borcunun 4 milyar TL’sinin vadesi geçmiş borçlardan oluştuğu bildirildi.

TCDD’nin tek başına toplam KİT borcunun büyük bölümünü üstlendiği listede diğer KİT’lerin borç bakiyeleri ise şöyle sıralandı:

• BOTAŞ: 19 milyon 991 bin TL
• EÜAŞ: 82 milyon 269 bin TL
• TEİAŞ: 617 milyon 958 bin TL

Devletin elinde kalan KİT de özelleştirme kıskacında

Mustafa Bildircin'in aktardığına göre kritik önemi bulunan KİT’lerin Hazine borçlarına yönelik CHP Milletvekili Cevdet Akay, "AKP’nin kötü ekonomi politikası, önemli kuruluşların da mali yapısını altüst etti" dedi. Akay, AKP’nin, devletin elinde kalan az sayıda KİT’i de özelleştirme kıskacına aldığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"AKP’nin temelsiz ve ayakları yere basmayan, özelleştirme ve peşkeş üzerine kurduğu ekonomi politikaları, ülkemiz için kritik öneme sahip ve Cumhuriyetimizin en önemli kazanımlarından olan iktisadi teşebbüslerimizi tek tek yok etti. AKP iktidarının hatalı politikalarının faturası ise her zaman olduğu gibi yine vatandaşımıza kesiliyor. İktidarın verdiği seçim vaatleri ve enflasyonu gölgeleme görevlerinden kaynaklanan görev zararları, her yıl iktidarın alışkanlık haline getirdiği torba kanun düzenlemeleriyle şirketlerin borçlarını siliyor. Liyakatsiz kadrolarla yönetilemeyen kuruluşlar haline getirilen KİT’leri sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için öncelikli olarak bu şirketler, AKP’nin arka bahçesi olmaktan çıkarılmalıdır. Aksi halde borç yükünün daha da artması kaçınılmaz."

Borçlar 6 yılda katlandıkça katlandı

BOTAŞ, EÜAŞ, TEİAŞ ve TCDD’nin Hazine borcunda yıllar itibarıyla yaşanan artış da dikkati çekti.

2018 yılında 3 milyar 307 milyon 110 bin TL’lik Hazine borcu bulunan dört KİT’in, 2019-2023 (Ocak-Temmuz) dönemindeki borçları yıllara göre şöyle:

• 2019: 3,5 milyar
• 2020: 4,2 milyar
• 2021: 5,5 milyar
• 2022: 6,7 milyar
• 2023: 9,7 milyar
• 2024: 9,5 milyar

Kaynak:BirGün

Öne Çıkanlar