Merkez Bankası 72 ton altını satmak için şubatta harekete geçmiş

Merkez Bankası 72 ton altını satmak için şubatta harekete geçmiş
Depremlerin ardından yapılan altın ithalatı düzenlemesi sonrası Merkez Bankası’ndan altın çıkışı başladı.Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan, altın ithalatıyla ilgili şubattaki düzenlemeler sonrası Merkez...

Depremlerin ardından yapılan altın ithalatı düzenlemesi sonrası Merkez Bankası’ndan altın çıkışı başladı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan, altın ithalatıyla ilgili şubattaki düzenlemeler sonrası Merkez Bankası’nın altın talebini karşılamaya başladı. Bu durum altın rezervlerinin azalmasına yol açtı.

Bloomberg’te yer alan habere göre  Merkez Bankası, rezervleri desteklemek için 3 Mart-21 Nisan arasında 72 tonluk (4,7 milyar dolar) altın sattı.

Diğer yandan Darphane’nin altın üretimi de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 408 artarak 9 milyon 888 bin 350 adede ulaştı.

Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre bu ‘operasyon’ şubatta başladı. Kaynaklar, iktidarın şubatta altın ithalatını azaltmaya yönelik hamlelerinin ardından kıymetli maden taleplerinin Merkez Bankası tarafından karşılandığını söyledi.

Merkez Bankası 16 Şubat’ta bankalardaki döviz talebini azaltacak şekilde döviz ve altın işlemlerinde alım satım fiyatı arasındaki farkın (spread) açılmasını istemişti. Borsada manipülasyona yol açan hareketlerin önlenmesi için Türkiye Varlık Fonu’nun devreye gireceği, altın ithalatının da geçici olarak durdurulduğu belirtilmişti.

Merkez Bankası da TL üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla altın satış işlemlerinde lirayı kabul etmeye başlamıştı.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre geçen yıl merkez bankaları arasında en çok altın alan ülke Türkiye oldu. Altın rezervleri depremlerden önce rekor seviyedeydi.