MERKEZ DE UMUDU KESTİ

MERKEZ DE UMUDU KESTİ
Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. TCMB politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutma kararı alırken, barış ortamı ve baz etkisiyle enflasyonda gerileme sürecinin başlayacağını öngördü. Daha önceki metinlerinde...

Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. TCMB politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutma kararı alırken, barış ortamı ve baz etkisiyle enflasyonda gerileme sürecinin başlayacağını öngördü. Daha önceki metinlerinde bu yıl cari dengenin fazla vereceğini öngören TCMB, bu beklentisini terk etti. Cari fazla beklentisi, AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ne yaptığımızı biliyoruz” diyerek savunduğu yeni ekonomik modelin temelindeydi. Çatışmaya dönüşen jeopolitik riskler ve salgında varyantların küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğu ve belirsizliklerin daha da artmasına yol açtığını belirten küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale gelmesine ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviyenin uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açtığını söyledi.

“ENFLASYON UZUN SÜREBİLİR”
Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerini yakından izlediğini ifade eden TCMB bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankalarının artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirdiğini vurguladı. Bu çerçevede, TCMB iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlendiğini, merkez bankalarının destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürdüğünü ve varlık alım programlarını azaltarak devam ettirdiğini belirtti.

“CARİ DENGE ÜZERİNDEKİ RİSKLER İZLENİYOR”
Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergelerin yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farklılıklar ortaya çıksa bile dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiğini söyleyen TCMB büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının arttığını ifade etti. TCMB, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan risklerin yakından takip edildiğini, cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesinin, fiyat istikrarı için önem arz ettiğini belirtti. TCMB metinde uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli bir rol oynayacağını değerlendirdi.

“BARIŞ ORTAMI VE BAZ ETKİSİYLE…”
Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; sıcak çatışma ortamının yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurların ve talep gelişmeleri etkili olduğunu ifade eden TCMB küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördü.

TCMB, “Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

EKONOMİSTLER: SEBEP OLDUĞUNUZ YIKIMDAN MEMNUN MUSUNUZ?

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: “Nass bu ay da “pas” dedi. “Faiz sebep, enflasyon sonuç” diyerek; milleti kuru ekmeğe muhtaç edenler, sebep olduğunuz yıkımdan mutlu musunuz?”

Mustafa Sönmez: “Politika faizi diye bir şeyin hiçbir işlevini ortada bırakmadılar ama yine de TCMB, keşke bugün politika faizini şöyle artırdık dese de eğlensek. Erdoğan’ın, ‘Nas orada kardeşim, sana bana ne oluyor’ tiradını hatırlayıp gülüşsek” mesajını alıntılayarak “Gülemedik, mavra yok” yorumunu yaptı.

Mahfi Eğilmez: Merkez Bankası’nın bu kararla tasarrufun değil, borçlanmanın kollanması gerektiği yolundaki yaklaşımını sürdürdüğünü kaydetti.

İris Cibre: “Politika faizini pas geçtiğimiz bu günde 10 Yıllık Devlet tahvil faizi yükselerek 26,26% ile işlem görüyor. Acaba piyasalar “Dezenflasyonist” bir süreç beklemiyor olabilir mi…”

Prof. Dr. Hakan Kara: “TCMB’nin karar metnine bakıyorum, biz 20 sene boşa çalışmışız diyorum, başka birşey diyemiyorum.”

Uğur Gürses: “Küresel barış sağlanınca ve baz etkisi geçince dezenflasyonist süreç başlayacakmış. Fed’in bile faiz artırdığı günün ertesinde fena dalga geçiyorlar artık.”

Güldem Atabay: Okumayacağım dedim ama bu ne?!!! “TCMB: Küresel barış tesis edilince dezenflasyon başlayacak” Ukrayna da değil. “Küresel barış”. Yandık biz :) Daha acıklı bir duruma düşülebilir mi?