Murat Batı: Ek motorlu taşıtlar vergisine iptal davası açılabilir

Murat Batı: Ek motorlu taşıtlar vergisine iptal davası açılabilir
T24 Yazarı Murat Batı, deprem gerekçesiyle motorlu taşıtlar vergisinin bu yıl iki kez alınacak olmasının hukuk boyutunu köşesinde ele aldı. Batı 1999 depremi sonrasında yapılmak istenen motorlu taşıtlara ek vergi uygulamasının...

T24 Yazarı Murat Batı, deprem gerekçesiyle motorlu taşıtlar vergisinin bu yıl iki kez alınacak olmasının hukuk boyutunu köşesinde ele aldı. Batı 1999 depremi sonrasında yapılmak istenen motorlu taşıtlara ek vergi uygulamasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği örneğini verdi.

Yasanın Meclis tarafından çıkarılacağına dikkati çeken Batı, yasanın yürürlüğe girdiği ilk 60 gün içerisinde, Cumhurbaşkanı ya da TBMM'de en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubu ve TBMM üye tam sayısının en az 5'te 1 sayıdaki milletvekilleri tarafından dava açılabileceğini belirtti. Batı bugünkü yazısında şunları kaydetti:

"Kanunların Anayasaya aykırılığı nedeniyle dava açma hakkı Anayasanın “İptal Davası” kenar başlıklı 150 ve “Anayasaya aykırılığın diğer mahkemelerde ileri sürülmesi” kenar başlıklı 152’nci maddelerinde düzenlenmiştir. Kanunların Resmî Gazete’de yayımından itibaren 60 gün içinde (AY. m.151) açılması gerekir. Buna soyut norm denetimi denir. Davayı Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubu ve TBMM üye tam sayısının en az 1/5 tutarındaki milletvekilleri açabilir.

Diğer taraftan görülmekte olan bir davada taraflarca ileri sürülen Anayasa’ya aykırılık iddiasının ciddi bulunması veya mahkemece resen buna karar verilmesi durumunda bu konuda verilecek karara kadar davanın geri bırakılarak işin Anayasa Mahkemesi’ne intikal ettirilmesiyle başlayan yargısal denetim sürecine somut norm denetimi denir.

Buna göre ek MTV’yi düzenleyen enstrüman bir kanun olması nedeniyle Anayasa m.151 uyarınca Kanun’un yayımlandığı günden itibaren 60 gün içinde soyut norm denetimi yoluyla (iptal davası) Anayasa Mahkemesine taşınabilir. Bu işlemi yukarıda belirttiğim gibi muhalefet partilerinin yapması yerinde olacaktır.

Gerekçe ne gösterilecek?

Gerekçe ne olacak sorusuna cevap ise birden fazladır. Bunlardan ilki belirlilik ilkesidir. Hukuki güvenlik ilkesinin olmazsa olmazı olan belirlilik ilkesi, verginin miktarı, tarhı, tahsili ile ilgili düzenlemelerin önceden belli olmasını ifade eder. Diğer bir ifadeyle belirlilik ilkesi kanun veya diğer düzenleyici işlemlerin içeriklerinin açık ve anlaşılır şekilde belli olmasını sağlayarak hukuk güvenliğini sağlamaktadır"